Raport: Producţia de energie eoliană în Europa a depăşit anul trecut pentru prima dată centralele pe gaz

eoliene sursa foto: Pexels

Producţia de energie eoliană în Europa a depăşit pentru prima dată centralele pe gaz, anul trecut, pe fondul scăderii generării de electricitate din combustibili fosili, ceea ce a dus la reducerea emisiilor de carbon ale regiunii, arată datele publicate de think tank-ul dedicat climei şi energiei Ember, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Europa majorează generarea de energie regenerabilă ca partea a eforturilor de a renunţa la combustibilii din Rusia şi de a-şi îndeplini obiectivele climatice. UE s-a angajat să atingă neutralitatea climatică până în 2050.

Producţia de energie electrică din combustibili fosili în Europa a înregistrat un declin record, de 19%, în 2023, comparativ cu 2022, producţia centralelor electrice cu funcţionare pe gaz a scăzut cu 15% iar producţia de electricitate din cărbune s-a redus cu 26%, se arată în raportul Ember. În acelaşi timp, producţia de energie eoliană a crescut anul trecut cu 13%, fiind responsabilă pentru 18% din mixul energetic din Europa.

Analize Economedia

retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar

“Europa se îndreaptă spre renunţarea la folosirea cărbunelui, au fost patru ani la rând în care a scăzut producţia centralelor electrice cu funcţionare pe gaz şi ne aşteptăm ca tendinţa să continue”, a afirmat într-un interviu Dave Jones, director în cadrul Ember.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Scăderea generării de electricitate din combustibili fosili şi majorarea producţiei de energie regenerabilă şi nucleară a dus la un declin de 19% al emisiilor de carbon din sectorul energiei. Datele Ember arată că centralele electrice cu funcţionare pe gaz au furnizat anul trecut aproape 17% din electricitatea utilizată în Europa, iar cărbunele uşor peste 12%.

De asemenea, energia nucleară a fost în 2023 cea mai importanta sursă de electricitate, fiind responsabilă pentru aproape 23% din electricitatea utilizată în Europa, iar energia solară pentru 9%.

Per total, energia regenerabilă combinată a fost în 2023 responsabilă pentru 44% din electricitatea utilizată în Europa, un nivel record.

Cererea de electricitate a scăzut anul trecut cu 3,4%, în urma reducerii consumului în sectorul industrial şi a vremii blânde, dar Dave Jones susţine că în acest an va creşte cererea de electricitate, pe fondul sporirii utilizării dispozitivelor de încălzire şi a maşinilor alimentate cu electricitate.

“Energia regenerabilă trebuie să ţină ritmul cu majorarea cererii, pentru îndeplinirea obiectivelor climatice”, a adăugat Jones.