VIDEO Conferința Economedia AI PLAY. Panelul 2: Cum ajungem de la codași pe scara europeană a digitalizării la inteligență artificială pentru cetățeni?

Sabin Sărmaș, Elisabeta Moraru, Google, Mihai Ghigiu, Mateusz Majewski, UiPath, Elena Deacu, Conferință Economedia AI PLAY Sursa foto: Economedia / Ilona Andrei

Economedia a organizat marți, în 28 noiembrie, o conferință imersivă despre transformarea bazată pe inteligența artificială a mediului de afaceri și a administrației din România. Conferința a pus în dezbatere o temă de importanță crucială pentru prezent și viitor: mai poate funcționa o organizație, fie că este publică sau privată, fără inteligența artificială? Conferința a avut două paneluri de discuție, primul fiind axat pe „Cum transformă inteligența artificială mediul de afaceri?”, iar cel de-al doilea a încercat să răspundă la întrebarea „Cum ajungem de la codași pe scara europeană a digitalizării la inteligență artificială pentru cetățeni?”.

Ott Velsberg, Chief Data Officer al Republicii Estonia, Mihai Ghigiu, Șeful Cancelariei Prim-ministrului, Guvernul României, Dragoș Tudorache, Co-raportor al Parlamentului European pentru „AI Act”, Mateusz Majewski, Vicepreședinte regional pentru Europa de Sud-Est, UiPath, Sabin Sărmaș, Șeful Comisiei de IT&C din Camera Deputaților, Parlamentul României, și Elisabeta Moraru, Country Director Google România au fost speakerii acestui panel.

Companiile care lucrează deja cu Inteligența Artificială și chiar dezvoltă astfel de produse consideră că AI trebuie reglementată pentru a proteja datele și a limita răspândirea pericolelor asociate (gen deep fake), dar că domeniul nu trebuie suprareglementat, pentru a stimula inovarea. Companiile au dezvoltat deja principii etice și tehnologii pentru a identifica conținutul generat prin AI.

Principalele idei și concluzii din al doilea panel: Cum ajungem de la codași pe scara europeană a digitalizării la inteligență artificială pentru cetățeni?

  • Ott Velsberg, Chief Data Officer al Republicii Estonia, a transmis pentru Economedia un mesaj în care prezintă felul în care țara baltică și-a conturat strategia AI: Țara a dezvoltat încă din 2018 o strategie AI. Urmăriți Economedia pentru a citi un interviu extins cu Ott Velsberg. Citiți AICI un interviu extins.
  • Elisabeta Moraru, Country Director Google România, a dat câteva exemple de proiecte dezvoltate de companie. „Sunt câteva exemple care sunt extrem de actuale, pentru că implică economii și felul în care serviciile publice pot fi aduse către cetățean și cu siguranță continuăm și partea de parteneriat, în sensul în care cloud-ul guvernamental și tot ceea ce înseamnă această dezvoltare poate aduce inovația în prezent și poate face ca ceea ce am văzut din exemplul din Estonia să fie implementat foarte bine și în România”.
  • Mihai Ghigiu, Șeful Cancelariei Prim-ministrului, Guvernul României, admite că suntem încă mult în urmă pe tema digitalizării, dar oficialul a anunțat în cadrul conferinței că cuvernul va demara cel puțin trei inițiative importante legate de digitalizare și AI anul viitor – la ANAF, în Transporturi și pe tema deșeurilor, a anunțat Mihai Ghigiu, Șeful Cancelariei Prim-ministrului.
  • Mateusz Majewski, Vicepreședinte regional pentru Europa de Sud-Est, UiPath: „Trebuie să existe mix între sectorul public și privat. Transferul de informații și talente e necesar”. Acesta a subliniat că cetățenii sunt dispuși să foloseacă tehnologia, mai ales o dată cu izbucnirea pandemiei.
  • Sabin Sărmaș, Șeful Comisiei de IT&C din Camera Deputaților, Parlamentul României: „Suntem cam pe ultimele locuri cu digitalizarea. Șansa noastră este AI, suntem într-un moment în care putem să sărim peste alții, toate aplicațiile vor avea un modul sau vor fi bazate pe AI. Putem să sărim în fața altor țări apropiindu-ne de ce face Estonia, ceea ce e fabulos. Pentru asta trebuie să creăm competiție, să lăsăm companiile românești să lucreze, să le dăm suprafață de lucru mare. E o mare șansă. Din punctul de vedere al guvernului, din păcate noi nu avem o strategie AI încă. Putem face un lucru simplu: să venim cu o politică de tip AI first – să folosim AI, în primul rând, unde se poate. Dacă trebuie să digitalizăm ceva, haideți să vedem dacă se poate cu AI, hai să vedem dacă e fezabil cu AI”.
  • Dragoș Tudorache, Co-raportor al Parlamentului European pentru „AI Act”: „Despre digitalizarea statului e o chestiune mai mult de voință decât de știință. Sunt multe state membre codașe în ceea ce privește digitalizarea statului. Modelele există, exemple sunt. Nu e simplu să le explici unor funcționari publici obișnuiți să mute hârtia într-un anumit ritm că de mâine munca aceea se va digitaliza. Trebuie să existe voință”. Acesta a vorbit și despre un model atipic – cel ucrainean care a reușit să facă performanță în ceea ce privește digitalizarea statului, pe timp de război. AI presupune și o parte de infrastructură, a subliniat Tudorache. UE are 200 de miliarde de euro bani puși la dispoziția statelor pentru transformare digitală, a adăugat acesta.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Romania este pe cale sa isi piarda toate avantajele comparative din zona AI.
    In primul rind 80 % din vorbitori nu au absolvit cu adevarat facultati de profil cu privire la Ai si deci, calitatea cunoasterii lor in materie ma tem ca este indoielnica si e mai mult marketing. .Cei care stiu AI nu prea vorbesc la conferinte .In al doilea rind digitalizarea se face cu oameni , dar asa cum sunt proiectele si salariile la stat nu se va agita nimeni sa aplice ,pe cale de consecinta vom ramine in urma din ce in ce mai mult . In al treliea rind in Romania sunt multi directori care raspund de digitalizare si au eventual un titlu pompos de digital manager . Din experienta personala acesti oameni NU vor sa faca digitalizare de fapt vor doar un post caldut si cam atit ., declarativ vor spune ca ‘facem si dregem’ si ‘ne propunem sa.. ‘ adica un nou limbaj de lemn demn de data aceasta de epoca ML.Daca ii intebi ce rezulate au avut nu prea au cum sa se laude . Din acest al doilea motiv vom ramine iarasi mai in urma.
    Nu ultimul rind statul roman NU isi sustine doctoranzii din AI ulterior in cariera dupa absolvire ,fie prin proiecte de cercetare fire prin alte canale. de accea cei mai multi pleaca acolo unde identifica proiecte de perspectiva .Desigur nu in Romania .
    Romania in acest moment in zona de data science nu inta in top 20 al tarilor dezvoltate in acest segment .

  2. Cat timp va fi PSD-USL-FSN-PCR la guvernare nu se va intampla nimic bun, in nici un domeniu. Cu o adunatura de hoti, impostori si plagiatori nu ai cum sa ai pretentii.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.