Rețea de spălare de bani cu ramificații și în România, destructurată de procurorii europeni / Bunuri confiscate de aproape 60 de milioane de euro / Prejudiciu estimat la nivelul statelor UE de 2,2 miliarde de euro

500 de euro, bani, bancnota, valuta, money, spalare de bani, infractiune, furt, evaziune fiscala Sursa foto: Pixabay/ cosmix

Parchetul European (EPPO) din Porto (Portugalia) a prezentat miercuri un act de punere sub acuzare împotriva a 12 suspecți și 15 societăți, în urma unei anchete privind o schemă masivă de fraudă intracomunitară în domeniul TVA care se extinde în peste 30 de țări, printre care și România, cu numele de cod Admiral. Acesta este primul act de punere sub acuzare emis în cadrul anchetei Admiral, anunță procurorii europeni.

Inculpații – zece cetățeni portughezi și doi francezi – sunt acuzați de înființarea și funcționarea unei organizații criminale, bazată pe vânzarea de bunuri electronice, care se presupune că a comis mai multe infracțiuni de fraudă fiscală în formă agravată, spălare de bani și corupție activă și pasivă în sectorul privat, între 2016 și noiembrie 2022. Cinci dintre acuzați se află în arest preventiv, dintre care unul în arest la domiciliu. Paisprezece companii înregistrate în Portugalia și una înregistrată în Cipru sunt, de asemenea, acuzate.

Se presupune că inculpații au folosit o rețea de societăți pentru a se sustrage de la plata TVA în timp ce comercializau dispozitive electronice, prin utilizarea de facturi și declarații fiscale frauduloase. Schema frauduloasă a profitat de normele UE privind tranzacțiile transfrontaliere între statele membre – întrucât acestea sunt scutite de taxa pe valoarea adăugată – prin utilizarea unui lanț de comercianți care nu și-au îndeplinit obligațiile fiscale.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Suspecții sunt, de asemenea, acuzați că au direcționat profiturile ilicite către conturi bancare din țări din afara UE. Potrivit probelor, pentru a disimula originea infracțională a profiturilor, aceștia au investit, de asemenea, în imobiliare și în vânzarea de produse de lux în UE, acumulând averi în acest proces. Se presupune că grupul a fost ajutat de un manager de bancă privată – unul dintre acuzați – pentru a eluda normele în vigoare pentru prevenirea și combaterea spălării banilor .

Dacă vor fi găsiți vinovați, inculpații riscă până la 25 de ani de închisoare. Companiile acuzate riscă amenzi financiare și dizolvarea obligatorie .

Numai în Portugalia, pagubele estimate se ridică la peste 80 de milioane de euro. Pierderile estimate pentru UE și pentru bugetele naționale ale țărilor UE afectate de activitățile care fac obiectul investigației, în cadrul inițiativei emblematice a investigației Admiral, s-ar putea ridica la 2,2 miliarde de euro.

Potrivit anchetei Admiral, activitățile infracționale au fost răspândite în peste 30 de țări. Printre acestea se numără 16 state membre care participă la EPPO – Belgia, Bulgaria, Cipru, Cehia, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Italia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Portugalia, România, Spania și Slovacia -, precum și Ungaria, Irlanda, Polonia și Suedia. Atingerea s-a extins și la țări din afara UE – inclusiv Albania, Antigua și Barbuda, China, Dubai, Hong Kong, Mauritius, Serbia, Seychelles, Singapore, Elveția, Turcia, Emiratele Arabe Unite, Regatul Unit și Statele Unite.

La 29 noiembrie 2022, EPPO, în cooperare cu agențiile naționale de aplicare a legii, a desfășurat măsuri de investigație simultane în Belgia, Cipru, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Lituania, Luxemburg, Țările de Jos, Portugalia, România, Slovacia și Spania, inclusiv peste 200 de percheziții.

Ca urmare, au fost arestați 14 persoane suspectate de a fi liderii schemei criminale – cinci dintre acestea se află în continuare în arest preventiv. De asemenea, autoritățile au confiscat bunuri în valoare de peste 59 de milioane de euro, dintre care 19 active imobiliare, cu o valoare combinată estimată la 46 de milioane de euro, 26 de mașini, cu o valoare totală estimată la 1,4 milioane de euro, peste 2,2 milioane de euro în numerar, peste 6,7 milioane de euro în conturi bancare și 26 de ceasuri de lux, cu o valoare totală estimată la 1,3 milioane de euro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: