Competiția internațională la nivelul burselor de valori pentru atragerea de companii care să se listeze s-a intensificat în acest an. Ofertele publice inițiale (IPO) au fost mai puține atât că număr cât și că valoare până acum în acest an la nivel global, iar apetitul acționarilor de a aduce companii noi pe burse în special în piețele din SUA și Europa a fost eclipsat de activitatea din piețele din Asia, potrivit unei analize realizată de Bursă de Valori București (BVB).
„Chiar și în aceste condiții, pe fondul tensiunilor geopolitice internaționale și a unui mediu macroeconomic incert, o serie de IPO-uri au reușit să marcheze în mod semnificativ peisajul investițional. Cea mai mare oferta publică inițială (IPO) de până acum în acest an a fost de 5,2 miliarde dolari și a fost realizată de Arm, companie înregistrată în Regatul Unit și listată pe NASDAQ (SUA). Kenvue, companie americană, s-a listat la Bursă de la New York (NYSE) după o oferta încheiată cu succes la 4,4 miliarde dolari. Pe locul al treilea în topul celor mai mari IPO-uri globale încheiate cu succes până acum în acest an se află Adnoc Gas din Emiratele Arabe Unite, companie listată pe bursă din Abu Dhabi după un IPO de 2,5 miliarde dolari. Compania românească Hidroelectrica, lider în producția de energie electrică din surse 100% regenerabile, s-a listat la Bursă de Valori București (BVB) pe 12 iulie, că urmare a celui mai mare IPO realizat vreodată în România: 2 miliarde de dolari. Pe locul al cincilea se află companie Nexchip din China care a fost listată pe Bursă din Shanghai că urmare a unei oferte de 1,9 miliarde dolari. Astfel, BVB a fost singură bursă din Europa cu un IPO semnificativ la nivel global: oferta de 2 miliarde dolari a Hidroelectrica a plasat BVB pe locul 4 în clasamentul global în funcție de valoarea unei oferte înregistrate în primele 3 trimestre”, se transmite în raportul BVB.
Piață de capital din România a câștigat vizibilitate atât pe plan internațional, cât și intern. La finalul primelor 9 luni ale anului, numărul investitorilor prezenți în piață de capital românească a ajuns la un nou maxim istoric: 168.000 de investitori, o triplare față de numărul de acum cinci ani.
„Piață de capital din România a devenit tot mai vizibilă în rândul investitorilor internaționali. Am observat o creștere a reprezentantivitatii companiilor românești în componentă indicilor FTSE Russell și MSCI. La nivelul vizibilității, societățile listate la BVB și indicii BVB apar în datele financiare ale celor mai cunoscute platforme financiare și suntem în discuții să lărgim acest orizont astfel încât investitorii internaționali să aibă acces facil la datele privind companiile românești. Și la nivelul investitorilor români, cele mai noi date reconfirmă trendul ascendent: avem 16 trimestre consecutive de creștere și un nou maxim istoric de 168.000 de investitori, o creștere de 211% în ultimii cinci ani, deci o triplare a celor care accesează piață de capital. Doar în acest an, avem 35.000 de noi investitori pe fondul derulării ofertei Hidroelectrica și a continuării programului de obligațiuni Fidelis. Datorită ofertei Hidroelectrica BVB este singură bursă din Europa prezența în Top 5 IPO-uri realizate la nivel global până acum în acest an”, a declarat Radu Hanga, președintele Bursei de Valori București.
Potrivit raportului, valoarea totală de tranzacționare cu toate tipurile de instrumente financiare de pe Piață Reglementată a BVB a înregistrat un record absolut la finalul primelor 10 luni ale acestui an, când a depășit 29,4 miliarde lei, echivalentul a 5,9 miliarde euro. Lichiditatea medie zilnică în acest an a ajuns la 141 milioane lei, echivalentul a 28,5 milioane euro. Cel de-al treilea indicator de lichiditate reprezentat de numărul tranzacțiilor a trecut, la finalul primelor 10 luni din acest an, de 1,45 milioane de tranzacții.