Microsoft îi angajează pe foștii lideri ai OpenAI, Altman și Brockman, pentru a conduce noua echipă AI

Sam Altman open AI Photo by JUSTIN SULLIVAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Microsoft i-a angajat pe cofondatorii OpenAI Sam Altman și Greg Brockman pentru a conduce o “nouă echipă de cercetare avansată în domeniul inteligenței artificiale”, a declarat luni Satya Nadella, șeful conglomeratului de software, care a pus capăt la trei zile de discuții intense după decizia neașteptată a consiliului de administrație al OpenAI de a-l concedia pe Altman, relatează TechCrunch.

Mulți membri ai OpenAI, inclusiv cofondatorul Brockman, au părăsit firma în semn de protest săptămâna trecută. Nadella a declarat că lui Altman și Brockman li se vor alătura “colegi”, sugerând că Microsoft angajează și alte talente care au părăsit OpenAI în weekend.

“Așteptăm cu nerăbdare să ne mișcăm rapid pentru a le oferi resursele necesare pentru succesul lor”, a spus Nadella, în ceea ce mulți antreprenori din domeniul tehnologiei au catalogat drept un exemplu de “execuție incredibilă”.

Nadella, a cărui firmă a investit peste 10 miliarde de dolari în OpenAI și a achiziționat aproape 50% din acțiuni, a declarat că producătorul Windows rămâne angajat față de startup. Se presupune că Microsoft a fost luată prin surprindere de acțiunea bruscă a consiliului de administrație al OpenAI. Este remarcabil faptul că Nadella a reușit să convingă și să găsească o nouă casă familiară pentru foștii lideri ai OpenAI înainte de deschiderea pieței de luni, notează TechChrunch.

Altman a fost imaginea publică a OpenAI, cel mai valoros startup din SUA. Nu numai că se estimează pe scară largă că este liderul cursei actuale pentru inteligența artificială, dar, în mai puțin de un an, și-a asumat și poziția de lider pentru mii de alte startup-uri care se bazează pe ofertele sale de software. Investiția în OpenAI a supraîncărcat, de asemenea, eforturile de inteligență artificială ale Microsoft, ajutând-o să facă curte multor întreprinderi și să ofere Wall Street o încredere adecvată în ceea ce privește perspectivele de viitor ale gigantului software, vechi de zeci de ani.

Mișcarea Microsoft vine după un weekend tumultuos, în care consiliul de administrație al OpenAI, investitorii săi, membrii echipei și Altman au încercat fără succes să îl facă pe antreprenor să revină la startup. În schimb, consiliul de administrație al OpenAI a ales să îl angajeze pe fostul director executiv și cofondator al Twitch, Emmett Shear, ca director executiv interimar, într-o mișcare care, se pare, l-a șocat pe Altman. OpenAI nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

La începutul weekend-ului, Altman a început, de asemenea, să prezinte investitorilor o nouă afacere de inteligență artificială, potrivit New York Times.

“Rămânem dedicați parteneriatului nostru cu OpenAI și avem încredere în foaia de parcurs a produselor noastre, în capacitatea noastră de a continua să inovăm cu tot ceea ce am anunțat la Microsoft Ignite și de a continua să ne sprijinim clienții și partenerii. Așteptăm cu nerăbdare să îl cunoaștem pe Emmett Shear și noua echipă de conducere a OAI și să lucrăm cu ei”, a adăugat Nadella.

Consiliul de administrație al OpenAI a declarat că l-a înlăturat pe Altman deoarece acesta nu a fost “constant sincer” în conversațiile cu ei. Reprezentanții CA nu au detaliat raționamentul, ceea ce a înfuriat mulți angajați OpenAI. “Consiliul a avut șansa de a-și explica acțiunile drastice și nu a profitat de ea”, a scris Andrej Karpathy, cercetător la OpenAI, pe X.

 

Photo by JUSTIN SULLIVAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *