România a dominat clasamentul companiilor cu cele mai semnificative pierderi în Europa de Sud-Est în 2022, cu șase companii, arată raportul anual realizat de agenţia de presă SeeNews. Pe de altă parte, jumătate dintre companiile din Top 10 cele mai profitabile companii din regiune sunt românești.
Menționăm că mai multe de jumătate dintre cele mai mari companii din Europa de Sud-Est în 2022, după venituri au fost companii românești, arată clasamentul SeeNews. OMV Petrom se află pe primul loc în clasament, fiind prezente și OMV Petrom Marketing și Automobile Dacia. Mai multe AICI
Cum e reprezentantă România în topul celor mai profitabile companii și în clasamentul pierzătorilor?
SeeNews realizează și un clasament al primelor 10 companii cu cele mai mari profituri din Europa de Sud-Est. Rentabilitatea veniturilor este calculată ca profitul net împărțit la veniturile totale, ambele exprimate în euro. Pentru a permite comparația, toate monedele locale au fost convertite în euro, utilizând ratele de schimb oficiale ale băncilor centrale la data de ultima zi lucrătoare din 2022 și, respectiv, 2021.
În topul celor mai profitabile companii, România are șase reprezentanți: Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Complexul Energetic Oltenia, RCS&RDS și Romgaz. Bulgaria are două companii, Serbia tot două, inclusiv liderul de clasament și Slovenia o companie.
De cealaltă partem “Money losers” este un clasament al celor 10 companii cu cele mai semnificative pierderi în SEE TOP 100. Pentru a permite comparația, toate monedele locale au fost convertite în euro, utilizând cursurile de schimb oficiale ale băncilor centrale din ultima zi lucrătoare din 2022 și 2021, respectiv.
În acest clasament, România are șase companii, niciuna nefiind însă în Top 3: Liberty Galați, Enel Energie; Enel Energie Muntenia (Electricitate), E. ON Energie, Continental Automotive Systems și retailerul Profi Rom Food. Serbia, Croația, Slovenia și Bulgaria au fiecare câte o companie în acest clasament.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Companiile din Energie – și în Top Câștigători și în Top Piederi
Volatilitate extremă pe piața energiei în 2022 a avut un impact asupra industriei în diferite moduri, împingându-i pe pe unii dintre jucători pe primele locuri în topul celor mai profitabile companii din regiune și împovărându-i pe alții cu pierderi substanțiale, notează analiza SeeNews. În cazul companiilor producătoare de metale, însă, redresarea economică și redresarea la nivel mondial, precum și trecerea la energia verde sunt vești bune, deoarece cererea pentru producția lor crește.
Producătorul de aur-cupru din Serbia Zijin Mining, o filială a companiei chineze Zijin Mining Group din China, a ajuns în fruntea clasamentului celor mai profitabile companii, cu un randament al veniturilor de 61,46%. Serbia Zijin Mining a dublat producția de cupru și a crescut producția de aur cu 50% în 2022, la scurt timp după ce a demarat exploatarea în minele sale de la Cukaru Peki în 2021. O investiție în curs de desfășurare de 3,8 miliarde de dolari în minele sale din Serbia promite un impuls suplimentar pentru producție și vânzări.
Următoarele trei locuri în clasament sunt ocupate de companii românești de stat din sectorul energetic. Producător de energie Hidroelectrica, care a ocupat locul 1 în clasamentul pentru trei ani, s-a clasat pe locul al doilea, cu o rentabilitate a veniturilor de 44,42%. Profitul a crescut cu peste 40%, în timp ce
o creștere bruscă a prețurilor la electricitate și operațiunile eficiente au compensat o scădere a
vânzărilor de energie electrică. Performanțele excelente ale companiei au precedat o ofertă publică inițială în iulie 2023, cea mai mare din istoria României, care a pus în valoare capitalizarea de piață a companiei la 9,4 miliarde de euro.
Nuclearelectrica, operatorul unicei centrale nucleare din România, de la Cernavoda, și-a extins rentabilitatea la 41,37% în 2022, de la 31,89% în anul precedent, tot datorită creșterii prețurilor la energie. În ciuda unei creșteri puternice de 75% a cheltuielilor de exploatare și a unei ușoare scăderi a producției de energie, profiturile companiei au urcat cu 165%, ajungând la 558,8 milioane de euro în 2022. Producătorul de energie pe bază de cărbune Complexul Energetic Oltenia (CE Oltenia) și-a revenit la profitabilitate în 2022, în urma a doi ani de dificultăți financiare. Cu toate acestea, rentabilitatea de 36,57% în 2022 este atribuită în mare parte ajutorului de restructurare pe care l-a primit, subliniază analiza SeeNews.
Trei companii de furnizare a energiei electrice au ajuns în topul celor care pierd bani, deoarece condițiile meteorologice nefavorabile, prețurile ridicate la import și politicile guvernamentale le-au afectat rezultatele. În fruntea listei, compania de stat de energie electrică sârbească Elektroprivreda Srbije (EPS)
și-a cvadruplat pierderile din 2021, ajungând la 620,8 milioane de euro în 2022. Compania
a atribuit pierderea sa nivelului record de preț pe care a fost nevoită să îl plătească pentru importuri, după ce producția a scăzut din cauza problemelor cu aprovizionarea cu cărbune și de o secetă îndelungată.
Compania de electricitate de stat din Croația Hrvatska Elektroprivreda a avut pierderi de 620,7 milioane de euro, deoarece și ea a trebuit să plătească pentru importuri scumpe, în timp ce se luptă cu plafoanele de prețuri impuse de guvern.
Pe locul al treilea, rezultatele companiei slovene Holding Slovenske Elektrarne din Slovenia
au fost influențate de scăderea producției din cauza secetei și de închiderea temporară a unei centrale
Lista companiilor cu cele mai mari câștiguri a inclus șase noi intrați pe piață, dintre care două companii au sediul în Serbia, trei sunt din România și una e din Bulgaria. România a fost cel mai bine reprezentată, cu cinci companii.
De asemenea, România a dominat clasamentul pierzătorilor de bani, cu șase companii. Alte țări reprezentate aici au fost Serbia, Croația, Slovenia și Bulgaria, cu câte o companie fiecare.