Impactul majorării pensiilor în 2024: Cheltuielile cu pensiile cresc cu 30 de miliarde lei anul viitor. Doar recalcularea din septembrie majorează cheltuielile cu 10 miliarde lei – DOCUMENT

bani, lei, finante, bancnote Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Pensiile vor fi majorate de două ori în 2024, o dată la 1 ianuarie cu 13,8%, rata inflației din anul precedent, și încă o dată la 1 septembrie, prin recalcularea pensiilor prevăzută în noua lege a pensiilor. Un document obținut de Economedia arată că cele două majorări vor duce la cheltuieli mai mari cu pensiile cu 30 de miliarde lei anul viitor, din care 10 miliarde reprezintă doar majorările de pensii după recalculare.

Sursa: Economedia

În prezent, cheltuielile lunare cu pensiile se ridică la 9,66 miliarde lei, astfel că per total în anul 2023 cheltuielile cu pensiile vor fi de circa 116 miliarde lei. După majorarea de 13,8% de la 1 ianuarie, cheltuielile lunare cu pensiile vor crește la 11,35 miliarde lei. Iar după recalcularea pensiilor de la 1 septembrie, cheltuielile lunare cu pensiile cresc la 13,8 miliarde lei.

Astfel, per total, cheltuielile cu pensiile se majorează cu 30 miliarde lei, anul viitor, la 146 miliarde lei. Doar recalcularea pensiilor din septembrie reprezintă o majorare de 10 miliarde lei a cheltuielilor cu pensiilor.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Iar în 2025, cheltuielile cu pensiile, în acest ritm, ar putea ajunge la 160 miliarde lei, deci cu 44 miliarde lei mai mari decât în 2023, dacă pensiile vor fi majorate cel puțin cu inflația estimată pentru acest an, de circa 10%.

Nu este clar de unde va găsi Guvernul acești bani în plus, ținând cont de mai multe circumstanțe. De exemplu, de anul viitor, contribuția la Pilonul I de pensii este programată să scadă de la 21,25% din salariul brut al angajaților la 20,25% din salariul brut, deoarece va crește contribuția la Pilonul II de pensii, de la 3,75% la 4,75%. Totodată, anul viitor Guvernul are de plătit salarii mai mari anunțate deja pentru profesori. În schimb, este posibil să existe scăderi de cheltuieli, în urma ordonanței privind reducerea cheltuielilor bugetare, iar veniturile bugetare să crească, în urma pachetului de măsuri fiscale. Guvernul estimează că măsurile vor aduce un impact financiar pozitiv de aproape 20 de miliarde lei în anul 2024, în timp ce cheltuielile bugetare se reduc cu circa 3,37 miliarde lei. Totuși, aceste măsuri au fost luate pentru a reduce deficitul bugetar, nu pentru a compensa o majorare a pensiilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. FMI FMI FMI !!
    Desi personal mi-ar placea sa dam faliment, si nu ca sa ne trezim dar ca sa moara de foame toti prostii care voteaza si mai ales care nu voteaza

    • Cei care nu voteaza fac aceasta pentru simplul fapt ca nu au ce vota . Cererea lor nu o regasesc in oferta nici unui vierme care cere vot .

  2. Foarte bine. Chiar daca pensia e departe pentru mine, sunt de acord ca pensiile sa creasca. Oamenii au muncit.
    Daca Statul facea autostrazi, ANAF-ul era online si legile/taxele nu se schimbau de la an la an, pensiile erau cea mai mica problema.

    • Oamenilor acelora care spuneti ca ,, au muncit ” sa le creasca pensiile nu din cresterea contributiilor la fondul public de pensie a acelora care trudesc acum ci din investitiile facute cu banii cu care au contribuit ei . Numai ca sistemul public de pensii nu este construit astfel . Salariatii de astazi sustin din truda lor pensionarii de astazi . O mirsavie . Fiecare generatie sa economiseasca / investeasca din rodul trudei pentru propria sustinere la pensie . Nu pe spinarea altora .

  3. În 2025, cheltuiala cu pensiile s-ar putea duce chiar spre 185 mld.
    Bineînțeles că nu vor fi bani nici în 2024 și nici în 2025 pentru recalculari, dar soluția este atât de simplă, deja patentata:
    Prorogarea intrării în vigoare a noi legi sau prorogarea măcar a recalculării pensiilor. Nu exista alta soluție.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.