Franța, a doua cea mai mare economie europeană, are dificultăți în atingerea țintei de deficit

crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay Sursă foto: Pixabay

Franţa va avea probleme cu îndeplinirea ţintei de a atenua deficitul la 2,7% din PIB în 2027, a avertizat economistul şef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas, la postul de radio France Inter, transmite Bloomberg, conform Agerpres.

Obiectivul “va fi cam dificil de atins” conform actualelor politici guvernamentale. Sunt necesare mai multe eforturi”, a declarat oficialul FMI.

Guvernul de la Paris intenţionează să reducă cheltuielile în următorii ani, dar până în 2027 deficitul bugetar nu este estimat să scadă sub plafonul UE de 3% din PIB.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Reglementările fiscale ale UE au fost temporar suspendate în contextul pandemiei şi a războiului din Ucraina, dând guvernelor mai multă libertate de a cheltui până la finalul lui 2023.

În Franţa, “traiectoria bugetară pe care intenţionează să o urmeze Executivul este în direcţia potrivită. Dar probabil înaintează puţin prea lent”, a explicat Gourinchas.

Economistul a cerut reforme suplimentare pentru a stimula creşterea economiei şi a apreciat că este mult prea devreme pentru marile bănci centrale să înceapă reducerea dobânzilor deoarece inflaţia încă este departe de ţintă.

Situaţia financiară a Franţei nu este îngrijorătoare ţinând cont că există marjă de manevră în bugetul său, a dat asigurări oficialul FMI.

Recent, ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, a anunţat că Executivul intenţionează să facă economii de 16 miliarde de euro (17 miliarde de dolari) din bugetul pe 2024.

Deja Guvernul a scăzut anul acesta cheltuielile cu cinci miliarde de euro şi sunt necesare noi reduceri anul viitor, pentru a realiza planul de reducere a deficitului fiscal de la 4,9% din PIB în 2023 la 4,4% din PIB în 2024 şi apoi la 2,7% din PIB în 2027.

Franţa este sub presiune pentru a-şi echilibra finanţele, după ce în aprilie agenţia de evaluare financiară Fitch a redus ratingul ţării la “AA minus” din cauza temerilor privind o potenţială paralizie politică şi tulburări sociale, în urma adoptării unei controversate reforme a pensiilor.

Agenţia rivală S&P a cruţat în iunie Franţa de ruşinea unei retrogradări a ratingului suveran, dar a avertizat că rămâne prudentă privind perspectivele, ţinând cont de finanţele publice aflate sub presiune.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: