În urmă cu o săptămână, Eusebiu Guțu, patronul Pambac Bacău, a intrat în proprietatea activelor Amurco Bacău, un combinat chimic anterior în grupul Interagro, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae. 3 milioane de euro a plătit Guțu pentru Amurco, achiziția fiind făcută prin adjudecarea licitației organizate de lichidatorul Sierra Quadrant, vehiculul investiționat folosit de omul de afaceri băcăuan fiind societatea Nitramonia.
Guțu a preluat în primăvara anului 2021 combinatul Chemgas din Slobozia cu 25 de milioane euro, după care, anul acesta, a mai cumpărat combinatul Nitropos din Făgăraș, cu 8,2 milioane de euro, ambele anterior în InterAgro.
În acest moment, cu plata a 36 de milioane euro, Guțu deține jumătate din imperiul din chimie al lui Ioan Niculae, dar Nitroporos și Amurco sunt incapacitate, ele nemaiputând produce fertilizatori. Celelalte două combinate care au mai rămas de vândut, Ga Pro Co Săvinești și Donau Chem Turnu Măgurele sunt și ele la vânzare tot la lichidatorul Sierra Quadrant. Și Viromet Victoria va fi vândut la lichidare tot de Sierra.
După cum spun reprezentanții lichidatorului, valoare reală de combinat chimic au Chemgas și Donau Chem, pentru că ele sunt încă funcționale, adică pot produce îngrășăminte, dacă noul proprietar(Guțu la Chemgas, oricine va fi la Donau Chem) rezolvă problemele de mediu, cea mai mare problemă pentru a continua să funcționeze. În aceea ce privește Amurco, acolo s-a făcut cumpărarea de active mai mult pentru perspectiva de dezvoltare ulterioară a unei afaceri în industrie, nu neapărat cea chimică, pentru că platforma dispune de o stație de transformare de mare putere care are capacitatea de a aduce cantități mari de energie din rețea. Instalațiile de producție amoniac nu au fost preluate.
Pe Donau Chem lichidatorul cere circa 20 de milioane euro, acesta fiind un combinat care încă poate produce îngrășăminte, o nouă rundă de licitare urmând a se face în octombrie. Interes există din mai multe părți, atât interes local cât și extern, dar aici va trebui să existe și un aviz CSAT pentru viitorul proprietar. Pentru că este strategic și este poziționat strategic, pe maul Dunării, și pentru că are capacitate de producție mare, în condițiile în care nu avem nimic în funcțiune în România (Azomureș este la doar 15% din capacitate), adjudecatarul licitației va trebui să primească un aviz de la CSAT ca să poată intra efectiv în posesie și să poată produce.
Toate combinatele chimice anterior din grupul Interagro sunt de mai mulți ani în faliment, ca și tot grupul InterAgro, de altfel. La capacitate maximă, aceste fabrici consumau circa 2,7 miliarde de metri cubi de gaz anual, fiind cel mai mare consumator individual din România. În fapt, oricine le-ar deține trebuie să se asigure, mai întâi de toate, că are o sursă sigură și pe termen lung de aprovizionare cu gaz. O particularitate a combinatelor chimice este că ele nu pot fi oprite și pornite imediat la capacitate, pentru că există risc de explozii. Și pornirea, și oprirea se fac treptat.
Grupul InterAgro a intrat în insolvenţă în 2016, iar în prezent se află în reorganizare judiciară, administrator judiciar fiind Casa de Insolvență Transilvania. Businessul a fost înfiinţat în 1994 de omul de afaceri Ioan Niculae, ajungând în timp unul dintre cei mai mari jucători din agricultura românească. Compania exploata în 2016 peste 50.000 de hectare de teren arabil. Parte din aceste terenuri au fost vândute deja către alți investitori, unul dintre ei fiind Tinmar Ind (Augustin Oancea).
Patronul Ioan Niculae a avut mai multe probleme în justiție, aceasta fiind și una din cauzele decăderii imperiului său, ajungând să facă și de două ori închisoare.
În prezent, industria de îngrășăminte din România este aproape cu totul închisă. Funcționează doar Azomureș Târgu Mureș, dar la 15% din capacitate. Industria îngrășămintelor era cel mai mare consumator de gaze din țară. Spre exemplu, până în 2007 – 2008, când fabricile funcționau, consumul României era de 18 miliarde de metri cubi anual. Acum este de 9 miliarde.
În 2022, producătorul de panificaţie Pambac a înregistrat o cifră de afaceri de peste 314,4 milioane de lei, în creştere cu aproape 20% faţă de anul anterior. Profitul net a ajuns la 26,7 milioane de lei. Asta după ce în 2021, profitul net al companiei a înregistrat o creștere cu peste 124%, de la 12,2 milioane de lei în 2020, la peste 27,5 milioane de lei.
Echipa Pambac număra în 2022, 530 de angajaţi. Printre brandurile cunoscute ale producătorului de panificație Pambac se numără: brandul de făină GRANIA, brandul de paste făinoase GATA și brandul de paste făinoase din grâu dur, FLAVORA.
În prezent, Eusebiu Guțu mai deține în portofoliul său și compania de trading și logistică de materii prime agricole Popasul Trebeș, dar și Hotelul Moldova, din centrul municipiului Bacău.
La momentul preluării Chemgas, Guțu declara că va investi 30 de milioane euro în modernizarea combinatului și că îl va pune în centrul unei dezvoltări a grupului Pambac spre chimie, atât către producție de îngrășăminte, cât și trading.