Boc anunță un proiect de lege transpartinic pentru unificare administrativă voluntară. Cum se vor uni o comună și un municipiu

Florin Citu Emil Boc Sursa foto: Inquam Photos / Raul Stef

Primarul Municipiului Cluj-Napoca Emil Boc a anunțat inițiativa de a depune la Parlament un proiect de lege transpartinic pentru unificare administrativă teritorială, care se va aplica inițial în Buzău, dar se poate aplica și în alte unități administrativ-teritoriale. Premierul Florin Cîțu s-a arătat de acord cu o reformă administrativă, în cazul în care aceasta este voluntaăr.

„Am discutat de la probleme macro, precum reforma administrativ-teritorială, proiecte de lege susținute transpartinic  de toate formaținile pentru a încuraja unificarea administrativ-teritorială voluntară a unităților administrativ-teritoriale care sunt în preajma municipiilor reședință de județ. Premierul și-a arătat disponibilitatea de a susține și din partea Guvernului orice propunere voluntară de unificare administrativă, astfel încât să începem de jos în sus reforma administrativă până când de sus în jos ea se va finaliza”, a declarat Emil Boc, la finalul reuniunii Adunării Generale a Asociației Municipiilor din România.

Premierul Florin Cîțu a declarat că va susține o reformă administrativ-teritorială, dacă „ajută la atragerea de fonduri europene sau de investiții”. „Da, sunt de acord să descentralizăm. În același timp aș vrea o legislație mai simplă și un trasnfer al banilor mai transparent. Susțin o reformă și în cadrul administrației locale”, a spus premierul

Emil Boc a anunțat astfel inițiativa de a depune în Parlament un proiect de lege transpartinic care să se aplice și pentru Buzău, dar și pentru toată țara.

„Pentru perioada până în 2024, dacă se realizează uniforma administrativă voluntară între municipiul Buzău și o comună limitrofă, primarul acelei comune devine de drept viceprimar până în 2024. Cele două consilii vor funcționa până în 2024, după care după 2024 sunt noi alegeri și se intră în tipar normal. Cu o mențiune: pentru 4 ani de zile, pentru taxe și impozite locale, să se poată găsi soluția în 2024. După 2024 sunt alte mecanisme pe care le propunem parlamentului”, a explicat Boc.

Anterior, premierul Florin Cîțu a respins ideea unei reforme administrativ-teritoriale care să ducă la scăderea numărului de localități, el spunând în schimb că nu vrea o astfel de reorganizare prin lege, ci să se realizeze „natural”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: