Peste 100 de mari investitori, reprezentând 4.200 miliarde de dolari, cer băncilor acțiuni concrete în lupta împotriva schimbărilor climatice

Bani, investitie, economii Foto: Pexels.com

Peste o sută de societăți de investiții au lansat miercuri un apel adresat marilor bănci mondiale, precum JPMorgan și Deutsche Bank, prin care cer mai multe acțiuni în favoarea protejării climatului, în special prin renunțarea la finanțarea carbonului, scrie Le Figaro. Acești gestionari de active sugerează că ar putea susține rezoluții care să determine băncile să acționeze sau ar putea vota, spre exemplu, împotriva realegerii unor directori.

În total, 115 investitori, reprezentând 4.200 miliarde de dolari, precum Aviva Investors, Fidelity sau M&G, au adresat o scrisoare către 63 de bănci, potrivit unui comunicat al ONG-ului ShareAction. Investitorii cer întărirea măsurilor destinate protejării climatului și a biodiversității, ținând cont de rolul central pe care îl joacă băncile prin atribuirea finanțărilor. Acțiunea vine în apropierea următoarei reuniuni COP26 care are loc în noiembrie la Glasgow, în Scoția.

Principala măsură invocată este stoparea finanțării carbonului până în 2030 în țările OCDE și până în 2040 pentru celelalte. Investitorii speră că băncile vor anunța înaintea COP26 că nu vor mai finanța companiile care au noi proiecte în carbon. Scrisoarea cere de asemenea băncilor să se alinieze scenariului care vizează limitarea încălzirii palnetei la 1,5 grade și care a determinat Agenția Internațională a Energiei să recomande sectorului petrolier să oprească orice proiect de explorare.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Societățile de investiții așteaptă un răspuns până în 15 august, inclusiv etapele prevăzute pe termen scurt. Lipsa progreselor „ar putea fi luată în considerare în special în momentul adunărilor generale ale acționarilor în 2022 în votarea rezoluțiilor”, potrivit acestui apel. „Investitorii vor acum măsuri concrete și băncile care vor eșua în a răspunde se pot aștepta la provoări serioase în cadrul viitoarelor aduunări generale”, afirmă Jeanne Martin de de la ONG-ul ShareAction.

Acest lucru s-a întâmplat deja în trecut când acționarii ExxonMobil și Chevron au votat pentru a impune acestor giganți o luptă mai energică împotriva schimbărilor climatice. Un fond activist a reușit chiar să fie reprezentat în consiliul de administrație al Exxon.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: