Studiu: Un român are nevoie 6,3 salarii anuale medii brute pentru a cumpăra o locuință standard de 70 mp/ Apartamentele din țara noastră, printre cele mai accesibile din Europa

imobiliare case bani Sursa foto: Dreamstime

Locuințele din România continuă să fie printre cele mai accesibile din Europa, iar Cluj-Napoca este orașul cel mai scump atât pentru cumpărători, cât și pentru chiriași, arată cel mai recent studiu Deloitte. Un român are nevoie de 6,3 salarii anuale medii brute pentru a cumpăra o locuință standard de 70 mp.

România se află pe locul al treilea în topul țărilor europene cu cele mai ieftine locuințe, după Bosnia și Herțegovina și Grecia, cu un preț mediu de 1.417 EUR/mp pentru o locuință nouă, în creștere de la 1.266 EUR/mp în 2021, conform studiului Deloitte Property Index 2023, realizat pe baza datelor din principalele orașe din 27 de țări. La polul opus, Austria este cea mai scumpă țară europeană, cu 4.925 EUR/mp în 2022, urmată de Germania (4.800 EUR/mp), Franța (4.639 EUR/mp) și Norvegia (4.204 EUR/mp). Majoritatea țărilor au înregistrat creșteri ale prețurilor medii pentru locuințele noi, în timp ce scăderi au avut loc doar în Regatul Unit (-18,8%), Danemarca (-9,7%) și Franța (-0,2%).

Studiul mai arată că un român are nevoie în medie de 6,3 salarii anuale brute pentru a cumpăra o locuință de 70 mp, ceea ce plasează țara noastră pe locul al șaselea în topul accesibilității, după Belgia (4,3 salarii anuale brute), Norvegia (4,7 salarii anuale brute), Danemarca (5), Slovenia (5,6) și Italia (6,2). Țara europeană cu gradul cel mai mic de accesibilitate dintre cele analizate este Slovacia, unde sunt necesare 14,1 salarii anuale brute pentru a cumpăra o locuință nouă, urmată de Cehia (13,3 salarii anuale brute).

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

„Anul trecut a fost marcat de incertitudine în segmentul pieței imobiliare rezidențiale, pe fondul creșterii costurilor de finanțare care au afectat creditele ipotecare contractate pe perioadă lungă. În ceea ce privește volumele, deși pare că asistăm la o ușoară scădere a cererii de proprietăți rezidențiale, tot ca urmare a costurilor tot mai mari de finanțare și a scăderii puterii de cumpărare cauzate de inflație, piața a crescut ușor pe segmentul chiriilor. Așteptările pentru următoarele 12 luni sunt ca prețurile locuințelor să se stabilizeze, conform studiului, iar datele recente ale BNR arată o revigorare a creditării ipotecare în comparație cu 2022, atât în lei, cât și în euro. O altă tendință semnificativă pentru anul viitor este accentul pe locuințele sustenabile și eficiente din punct de vedere energetic, iar consumatorii informați deja caută anumite produse rezidențiale”, a declarat Alexandra Smedoiu, Partener Servicii Fiscale, Deloitte România, Lider al Serviciilor de Consultanță Fiscala pentru sectorul Imobiliar.

Clasamentul orașelor europene cu cele mai scumpe locuințe este condus de Paris, cu un preț mediu de 14.622 EUR/mp pentru un apartament nou, urmat de Munchen (11.400 EUR/mp) și Londra (9.163 EUR/mp). În România, cel mai scump oraș este Cluj-Napoca, cu 2.363 EUR/mp și o creștere de 21,8% față de anul anterior, în timp ce Bucureștiul ocupă locul al doilea, cu 1.693 EUR/mp. Astfel, țara noastră este printre puținele state europene în care cel mai scump oraș nu este capitala, alături de Irlanda, unde Cork City este cea mai scumpă localitate, Italia, unde Milano depășește Roma, și Spania, unde Barcelona ocupă primul loc.

În ceea ce privește piața chiriilor, Dublin este cel mai scump oraș european, conform datelor disponibile analizate de studiul Deloitte, cu o chirie medie lunară de 32,8 EUR/mp. Pe locul al doilea se situează Paris, cu 28,5 EUR/mp, urmat de Oslo (28 EUR/mp). La cealaltă extremă, Bulgaria continuă să fie țara cu cele mai mici chirii medii, de 4,6 EUR/mp pentru cei care locuiesc în Sofia, urmată de Grecia, unde chiria medie lunară pentru cei din Salonic este de 6,6 EUR/mp. România se numără, de asemenea, printre țările cu cele mai mici chirii. Cel mai scump oraș românesc analizat este Cluj-Napoca, cu o chirie medie lunară de 8,6 EUR/mp, în timp ce chiriașii din București plătesc în medie 8,1 EUR/mp pe lună.

„Sustenabilitatea are o pondere tot mai mare în orice proces de evaluare, aspect valabil inclusiv în ceea ce privește locuințele, atât pentru vânzători, cât și pentru cumpărători. Stimulată de cerințele de reglementare și de numeroși alți actori interesați (stakeholders), această tendință a fost accelerată de creșterea semnificativă a prețului energiei și este vizibilă în toată Europa, unde dezvoltatorii rezidențiali au fost obligați să caute soluții alternative de energie, iar proprietarii și-au dotat casele cu panouri solare, sisteme geotermale sau alte tehnologii de energie regenerabilă”, a declarat Marius Vasilescu, Partener Consultanță Financiară, Deloitte România.

Ediția a 12-a a studiului Deloitte Property Index 2023 analizează evoluția pieței imobiliare rezidențiale în anul 2022 în 27 de țări și 76 de orașe. Toate prețurile cuprinse în analiză sunt convertite în euro, pentru a obține rezultate comparabile.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. AHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHZHAHAHAHAHAGAGGABABAHAHAHAHHAHAHAH

    HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH
    Ahahahahahahah

    Ce glumet sunteti domnule Deloitte.
    “Un român are nevoie de 6,3 salarii anuale medii brute pentru a cumpăra o locuință standard de 70 mp.”

    Pai hai sa calculam
    Salariul mediu brut in romania in 2023 e 6800 de lei.
    6800×6 is vro 41.000 de lei. Un apartament de 2 camere nou (sub 70mp) in Bucuresti la periferie e triplu atat in euro. Ce a vrut sa spuna autorul?

      • Salarii brute anuale, dar cine câștigă brut? Sau impozitarea salariului brut în Europa este uniformă, ori studiul ține cont de acest aspect pentru fiecare țară în parte??

  2. Asa e la noi costa cel mai putin dar avem si cele mai mici salarii din Europa… sclavii Europei moderne asta suntem…

    • esti atat de scalv incat esti liber sa mergi sa lucrezi in orice tara din UE, ai acces la informatie pe net sau carti ca sa te dezvolti, sa incepi o afacere sau sa investesti in tine si sa schimbi domeniul ca sa castigi mai bine; chiar daca ii proces lent si greu, se poate, totul depinde de tine… dar ii mai usor sa dai vina “pe altii” care “te fac sclav” si te pun sa construiesti piramide…

  3. Un român are nevoie de 6,3 salarii anuale medii brute pentru a cumpăra o locuință standard de 70 mp. Bucureștiul ocupă locul al doilea, cu 1.693 EUR/mp 70mp x 1693 EUR/mp = 115810 euro , deci 115810 euro:6,5 = 18.232euro (salar mediu RO)

  4. In primul rand ‘brut’ e brutal de incorect si nedrept. Tai a priori 2/3(CASS + CAS + TVA + TAXAux). APOI ! Din acel 1/3 mai trebuie sa mai si traiesti si sa si economisesti !

    Apoi, inmultesti cu 12, apoi mai bagi o tura !

    Practic, un muritor de rand, isi ia casa ‘pe carca lui’ cand mai are 6 luni de trait !

    Altatada, puneau osul cot la cot cu totii si si le faceau #togetherasthebeattles.

    Invataceii nu stiu ca atunci cand te nasti ‘la piramide’ nu mai ai cum sa te ‘autodezvolti’.

    Ai dat fail in cls. I, a-II-a deja esti pe butuci, pana -n a VIII-a esti corigent cu doi copii si-ai ajuns si-un semi-alcoolic.
    Mai baieti, bai, mai uitati-va-n oglinda !

    Da, daca pleci la munca oriunde in vest si ai ‘patratica’ ta, ai sanse sa ti-o faci cu manuta ta, dar dupa ce faci ?

    N-aveti idee gat de grava-i viata. E usor sa dai din cioc cand deja ai avut noroc …

  5. Este evident faptul că avem de-a face cu un articol comandat și platit de tagma dezvoltatorilor imobiliari. E atât de plin de inepții încât nimeni nu și l-a asumat, fiind semnat “Redacția”. Pe modelul “un grup de tovarăși”. Penibil.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.