Vinerea scurtă, zi liberă cadou de aniversare sau săptămâna de lucru de patru zile? Ce beneficii extra-salariale oferă angajatorii

vacanta, zi libera Sursa foto: Dreamstime

Patru ore libere în fiecare zi de vineri, timp de câteva săptămâni în timpul verii – e cea mai recentă campanie de resurse umane anunțată de o companie de consultanță și audit. Care sunt motivele pentru care angajatorii implementează astfel de măsuri și ce alte formule de zile libere ca beneficii extrasalariale propun angajatorii din România?

I-am întrebat pe reprezentanții platformei eJobs, care urmăresc beneficiile extrasalariale oferite de angajatori, în ce măsură astfel de oferte au devenit populare printre angajatori și angajați.

“Zilele libere suplimentare, fie că este vorba despre o zi oferită cadou de ziua de naștere, fie că este vorba de adăugarea unui număr de zile de concediu pe măsură ce un angajat acumulează vechime într-o companie, sunt unele dintre cele mai cerute beneficii extra-salariale non financiare. Alături de vinerea scurtă, de posibilitatea de a lucra remote sau de săptămâna de lucru de 4 zile”, Ana Călugăru, eJobs.

“Dacă angajatorii sunt destul de deschiși spre primele, ziua de vineri cu program scurt nu are încă un nivel larg de răspândire printre angajatori, iar săptămâna de lucru de 4 zile cu atât mai puțin.
Mai cu seamă în condițiile în care cei care au experimentat asta nu au fost convinși de eficiența acestui mod de lucru, ba chiar dimpotrivă. Numărul companiilor care oferă săptămână de lucru de 4 zile poate fi numărat pe degetele de la două mâni și nu întrevedem că acest număr va crește în perioada următoare. Este un mod de lucru care s-ar putea preta pentru companii din IT, HR, training, marketing / publicitate”, completează Călugăru.

Un exemplu recent vine de la compania Crowe Romania, care a anunțat zilele acestea o campanie de vară – Short Fridays. Long Weekends, propunând “flexibilitate la locul de muncă”. Mai precis, cei 250 de consultanți ai companiei vor beneficia de 4 ore libere în fiecare zi de vineri, în perioada 21 iulie – 15 septembrie. “Toți angajații vor obține până la finalul verii un bonus de 4 zile libere extra pentru a se ocupa de pasiuni, familie sau pur si simplu pentru a se odihni”, spun reprezentanții companiei.

„Știm cât de prețios este timpul liber, mai ales în zilele noastre când parcă trece cu o altă viteză. Mai ales după evenimentele sociale care au marcat ultimii 3 ani am vrut să ne bucurăm cu toții de o vară memorabilă”, a declarat Roberto Falato, Crowe Romania. „Weekend-ul este pentru familie, iar dacă avem posibilitatea de a oferi un weekend prelungit, de ce nu? De la distanță pare o schimbare minoră de program, dar valorificarea acestui timp liber va aduce multă valoare în viața personală a fiecăruia dintre noi”, a completat Manuela Furdui, Managing Partner Crowe Romania.

Șapte din zece angajați primesc beneficii extrasalariale, arată un sondaj din primăvară realizat de eJobs și Up România. Cele mai apreciate sunt tichetele de masă, asigurarea medicală, bonusurile de performanță și tichetele de vacanță, iar 93% ar dori să-și poată gestiona singuri bugetul lunar într-o platformă de beneficii flexibile. Jumătate dintre angajatori alocă, pentru pachetele extrasalariale, între 400 și 800 de lei pe lună pentru fiecare angajat. „Ierarhia celor mai des oferite beneficii este aproape identic oglindită în ierarhia celor mai apreciate beneficii. Astfel, angajații spun că favoritele lor sunt tichetele de masă, asigurarea medicală, bonusurile de performanță, tichetele de vacanță și zilele suplimentare libere.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: