Rompetrol a deschis două noi parcări moderne cu benzinărie, stații de încărcare pentru mașini electrice, toalete publice și servicii snack-bar pe Autostrada A1, secțiunea Timișoara – Arad. Spațiile de servicii sunt amenajate în zona localității Șag (jud. Arad) și fac parte din contractul de concesiune încheiat între CNAIR și operatorii privați, distribuitori de carburanți, concesiune pe 20 de ani.
„Cele două spații de servicii sunt amplasate pe tronsonul Arad – Timișoara, km. 530+536 (stânga și dreapta), în zona localității Șagu și au o serie de dotări adaptate cerințelor moderne:
– 263 de locuri de parcare pentru autoturisme (131 pe calea 1 și 132 pe calea 2);
– 12 locuri de parcare pentru autoturismele deținute de persoane cu dizabilități (6 pe calea 1 și 6 pe calea 2);
– 46 de locuri de parcare pentru camioane și autocare (23 locuri pe calea 1 și 23 locuri pe calea 2);
– 2 zone dotate cu aspirator, fiecare având câte două locuri pe fiecare cale;
– 8 locuri pentru încărcarea vehiculelor electrice (4 locuri pe calea 1 și 4 locuri pe calea 2);
– 2 stații pentru carburanți (câte una pe fiecare sens de mers);
– 2 stații pentru alimentarea cu GPL (câte una pe fiecare sens de mers);
– 2 spații comerciale (câte unul pe fiecare sens de mers);
– 2 zone tip Snack bar (câte unul pe fiecare sens de mers);
– 2 zone cu toalete publice (câte una pe fiecare sens de mers)”, a transmis vineri, CNAIR.
Un număr de 26 de spaţii de servicii de pe Autostrada A1 Bucureşti – Piteşti/Sibiu – Nădlac şi A2 – Autostrada Soarelui (tronsonul Cernavodă – Constanţa) sunt concesionate încă din 2021 pentru 20 de ani distribuitorilor de carburanţi Rompetrol Downstream şi Mol România, operatorii economici urmând să amenajeze şi să întreţină toalete publice, staţii de încărcare pentru maşini electrice, spaţii comerciale şi snack-baruri.
Spaţiile de servicii sunt „în oglindă” pe ambele sensuri de pe A1 şi A2, dispuse în 13 loturi. De asemenea, concesionarul care are deja staţii de alimentare (pentru unele spaţii) poate amenaja şi alte dotări suplimentare, restaurante, moteluri, parcări securizate, anunţă Compania de Drumuri, într-un comunicat de presă. Pentru fiecare spaţiu de servicii este prevăzută şi o valoare minimă a redevenţei anuale: de exemplu între 2,4 milioane lei pentru spaţiul de servicii de pe A1 Lugoj-Deva la km 428 şi 11 milioane lei pentru spaţiul de servicii de lângă vama Nădlac 2. CNAIR va încasa peste 50 de milioane de lei pe an din chiria celor 13 spaţii de servicii.
Dacă pe sectoarele de Autostradă dintre Nădlac și Sibiu respectiv A2 București – Constanța CNAIR a reușit să amenajeze parcări moderne (concesionate), pe Autostrada A3 București – Ploiești, inaugurată în urmă cu 10 ani, NU sunt benzinării și spații de servicii moderne, după cum Economedia a arătat aici.