„Închisoare cu executare” pentru conducătorii auto drogați, sub influența băuturilor alccolice sau fără permis care provoacă accidente mortale, anunță Poliția Română. Modificarea Codului Penal a intrat în vigoare joi, 13 iulie, și prevede o pedeapsă cu executare fără posibilitatea suspendării sub supraveghere.
„Legea Anastasia”, așa cum este cunoscută Legea promulgată pe 7 iulie 2023, își produce efectele și a fost denumită în memoria Anastasiei, copila de 4 ani pe care o șoferiță fără permis a lovit-o mortal cu mașina pe 1 iunie 2022. Senatorul PSD Robert Cazanciuc, unul dintre iniţiatorii actului normativ, a precizat că legea este „concepută să prevină, să limiteze dramele rutiere şi să conştientizeze asupra consecinţelor punitive ale teribilismului la volan”.
Anunțul IGPR: „Închisoare cu executare pentru cei care sunt implicați în accidente rutiere mortale, în timp ce conduc sub influența alcoolului, a drogurilor sau fără permis. La data de 13 iulie a.c., intră în vigoare Legea nr. 213/2023 pentru completarea art.91 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal. Potrivit noii reglementări, nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul unui accident de circulație care a avut ca rezultat uciderea uneia sau mai multor persoane, iar persoana care a provocat accidentul se afla într-una dintre următoarele situații:
– nu deținea permis de conducere;
– deținea un permis de conducere necorespunzător categoriei din care făcea parte vehiculul respectiv ori permisul i-a fost retras sau anulat ori exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau nu avea dreptul de a conduce autovehicule;
– a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere având o îmbibație alcoolică de peste 0.80 g/l alcool pur în sânge;
– a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere sub influența substantelor psihoactive”.
În urmă cu câteva zile, un bilanț al IGPR pentru 7 iulie anunța 600 de permise reținute pentru viteză excesivă, consum de alcool și droguri la volan (detalii aici).