Oradea cumpără 40 de autobuze electrice, din care 10 sunt cu o lungime de 18 metri

Autobuz Electric sursa Dreamstime Foto: Autobuz Electric (sursa Dreamstime)

Municipiul Oradea a scos la licitație în SICAP un contract de 130 de milioane lei pentru achiziționarea a 30 de autobuze electrice de 12 metri lungime și a 10 autobuze de 18 metri, plus stațiile de încărcare aferente. Autobuzele trebuie să fie cu podea complet coborâtă, prevăzute cu aer condiționat atât la șofer cât și la pasageri, iar cele de 18 metri trebuie să aibă patru uși duble. Livrarea acestor autobuze se întinde pe 10 luni, la cele de 12 metri, și pe 19 luni, la cele de 18 metri. Finanțarea este din fonduri europene, Programul Regional Nord-Vest 2021 – 2027

Oradea vrea ca autobuzele să fie dotate cu multiple sisteme digitale, după cum urmează:

  • Sistem infotainment (pentru publicitate) echipat cu monitor tip TFT LCD – LED (thin-film transistor, liquid crystal display – light-emitting diode), pentru vehicule rutiere, inclusiv software aferent.
  • Dotare cu echipament de numărare a călătorilor (cu precizie de minim 99%), inclusiv software aferent, cu transmiterea datelor on-line.
  • Dotare cu sistem digital de supraveghere video a autobuzului electric atât la exterior cât şi la interior, inclusiv software aferent.

“Echipamentele ITS care echipează autobuzul electric şi realizează funcţiile de: – Informare călători (audio-vizuală), – Infotainment, – Numărare călători, – Supraveghere video, – Wi-fi şi sistem de comunicare online trebuie să fie interconectate și să poată fi monitorizate și/sau accesate de la distanță”, scrie în caietul de sarcini.

În ceea ce privește fundamentarea achiziției, Primăria Oradea spune că noile autobuze vor creşte gradul de satisfacţie al călătorilor prin: • creşterea capacităţii de transport pe liniile aglomerate prin reducerea timpilor de îmbarcare / debarcare a călătorilor în staţii şi prin performanţa dinamică a noilor autobuze electrice; • scăderea timpului de aşteptare în staţii, cu asigurarea regularităţii şi siguranţei circulaţiei, fapt care va determina mulţi posesori de autoturisme să renunţe la folosirea acestora şi să utilizeze transportul public, creşte viteza comercială care oferă rapiditate şi confort, cu vehicule curate, iluminate corespunzător, cu aer condiţionat şi condiţii moderne (Wi-Fi, infotainment, informare vizuală şi audio etc); • asigurarea unui nivel superior de confort prin imbunatatirea calitatii serviciului de transport public, prin reducerea socurilor si vibratiilor, precum si a nivelului de zgomot generat de autobuzele electrice in mers si in stationare. • vehiculele electrice nu eliberează pulberi si nici emisii de gaze de esapament, lucru care contribuie la îmbunătățirea sănătații publice.

Ofertele se deschid în 11 august, departajarea lor se face în funcție de preț, de autonomia autobuzului și de termenul de livrare.

Mai multe orașe din România sunt în proces de înlocuire  a vechii baze de autobuze cu motor cu ardere internă cu altele noi, toate electrice. Sunt fonduri la dispoziție din programe europene și guvernamentale. O altă achiziție, despre care Economedia.ro tocmai ce a relatat este cea din Ploiești.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: