Premierul desemnat Marcel Ciolacu a prezentat marți cele cinci mari obiective economice ale Guvernului pe care îl va conduce: de la stoparea creșterii prețurilor la alimente de bază la patriotism economic. Ciolacu a afirmat că prima luptă va fi cu prețurile și cu specula și că va reduce impozitarea muncii. El a spus că până la finalul mandatului, adică în 2024, vrea ca salariul mediu net să ajungă la 1.000 euro, de la circa 930 euro în prezent. Ciolacu a afirmat că vrea să acorde, în următorii doi ani, peste 250 de miliarde de lei pentru a stimula toate companiile care produc în Romania.
„Pe scurt, această guvernare este despre reforme și economie! Este nevoie de un nou model economic și social. Nu mai putem aștepta ca stimularea producției și a locurilor de muncă să vină doar când decid regulile pieței. Piața ne-a arătat că, în criză, nu produce eficiență, ci speculă. Nu este de ajuns doar să protejăm categoriilor vulnerabile, ci este nevoie de un program național de reducere a polarizării sociale. Viziunea privind guvernarea iunie 2023 – decembrie 2024 se referă la dezvoltare pentru modernizarea României. Trecem de la stabilizare la modernizarea economică și socială a țării”, a declarat Ciolacu.
Planul are următoarele 5 mari obiective:
1. Rezolvarea problemei pensiilor speciale și adoptarea noii legi privind salarizarea unitară;
2. Stoparea creșterii prețurilor și refacerea puterii de cumpărare ;
3. Dezvoltarea sistemelor publice de Educație și Sănătate;
4. Patriotism economic – dezvoltare economică prin creșterea producției naționale, atragerea de bani europeni și alocări bugetare;
5. Crearea de locuri de muncă mai multe și mai bine plătite.
El a afirmat că România trebuie să aibă o creștere economică de peste 3% pe an și trebuie să reducă inflația la sub 8% până la final de an, alături de reducerea dependența de import!
„Pentru a atinge toate aceste obiective, prima noastră luptă va fi cu prețurile și cu specula. În acest sens, avem pregătit un program îndrăzneț și coerent prin care vizăm stoparea creșterii prețurilor la principalele alimente de bază. Planul nostru implică – în ponderi diferite – toți actorii importanți, de la producători la distribuitori și, în final, la marile lanțuri de magazine. Atât producătorul român, cât și consumatorul final trebuie să aibă garanția că obțin un preț decent pentru produse de bună calitate! Însă, o țintă la fel de importantă este reducerea practicilor speculative; nu-i vom ierta pe cei care profită de pe urma crizelor pe spatele românilor!”, a spus el.
Marcel Ciolacu a afirmat că „singura șansă de a ieși din criza în care ne aflăm este ca România să se dezvolte prin Patriotism economic”.
„România poate trece de la economia bazată pe consum de bunuri din import la economia bazată pe producție. Doar așa vom obține creștere economică, aici, în România, doar așa vom crea locuri de muncă și vom echilibra balanța comercială”, a precizat el.
Împreună cu miniștrii și echipa economică am elaborat noi scheme de sprijin, astfel încât, în doi ani, să putem aloca în total peste 250 de miliarde de lei, bani cu care stimulăm toate companiile care produc în Romania. Și mă refer la scheme de ajutor de stat pentru stimularea producției și a exporturilor, investiții publice și parteneriate public – privat. „Ca să fie clar! Toate companiile care produc aici, în România sunt companii românești, indiferent că acționarii sunt români sau străini”, a menționat el.
Ciolacu a afirmat că noul Guvern are pregătite noi programe de stimulare a producției în industrie, în sectorul materialelor de construcții și al industriei alimentare – în special în zona de procesare alimentară.
„Prioritatea noastră este mărirea subvențiilor acordate producătorilor agricoli și stimulente financiare pentru înființarea fabricilor de prelucrare și producție de alimente, aici, în România”, a afirmat Ciolacu, care a precizat că „Cumpără românește” trebuie să fie liantul natural.
Președintele PSD a precizat că Guvernul său va reduce gradual impozitarea muncii, mai ales pentru cei cu venituri mici și medii. „Vom înființa locuri de muncă mai multe și mai bine plătite, pentru că lucrătorii români trebuie determinați să rămână în țară. Astăzi, avem una dintre cele mai mari poveri fiscale din UE la salariile mici – de 2 ori mai mare decât in Germania, de exemplu”, a mai spus el.
Ciolacu a precizat că orice angajat trebuie să câștige minim 500 de euro net lunar, iar câștigul salarial mediu net să ajungă la 1.000 de euro, până la finalul mandatului său, în 2024.
„Știm cu toții, România se află încă în cercul vicios al salariilor mici. O treime dintre salariații din România primesc acum salariul minim de 3.000 lei brut, adică sub 1.900 de lei net. Pe baza dialogului cu sindicatele și patronatele, vom crește salariul minim pentru a reduce numărul salariaților cu normă întreagă aflați în sărăcie. Toți cei care muncesc trebuie să aibă asigurat un trai decent!”, a spus el.
Pensiile vor crește, a mai precizat Ciolacu.
El a mai spus că toate formele de ajutor – vouchere pentru alimente și pentru plata facturilor la energie și gaze vor continua.
Premierul desemnat a afirmat că, în ceea ce privește Educația, Guvernul și-a asumat angajamentul de a crește accelerat salariile prin noua Lege a salarizării unitare.