Turbulențe pe piața muncii IT în “Silicon Valley”-ul de România, la Cluj: Concedieri, afaceri închise și proiecte reduse. Consultant: Piața se va zdruncina, dar sunt și oportunități pentru companii și antreprenori 

tanar student calculator Foto: Martinena Guerrero/ Dreamstime.com

Piața IT de la Cluj, cea mai mare din România, după București, și care a crescut constant în anii recenți, se confruntă cu turbulențe pe piața muncii, în contextul concedierilor operate în ultimele luni de giganți din sectorul Tehnologiei la nivel global. Încă o companie multinațională cu activitate la Cluj ar renunța la angajați în această perioadă, conform unor informații din piața IT. Ar fi vorba de compania Yopeso, care are în jur de 100 de angajați la filiala din România. Contactați de Economedia, reprezentanții companiei nu au negat informațiile, dar au transmis că nu vor să comenteze. Informații despre IT-iști “puși pe liber” circulă în comunitatea de programatori și cu referire la compania Endava și la Magneti Marelli. Recent, Telenav anunța închiderea sediului de la Cluj, iar reprezentanți din piața muncii confirmă că mai multe firme din domeniul care are cei mai mulți angajați la Cluj au redus personalul și cei din domeniu vorbesc despre încetinirea proiectelor. Autointitulat Silicon Valley de România, Clujul trece acum printr-o perioadă total atipică pentru sector: se dau afară oameni. “Piața se va zdruncina”, e de părere Doru Șupeală, consultant în marketing și business, care a anunțat în această perioadă mai multe concedieri.

O companie multinațională cu peste 200 de angajați români concediază circa 10% din oameni, aparținând de birourile din Cluj și Chișinău, anunța pe rețelele sociale consultantul Doru Șupeală, fondatorul platformei Hacking Work, citând mai multe surse. Cei disponibilizați sunt dintre cei “de pe bench”, adică cei care nu au de lucru în proiectele existente.

Potrivit informațiilor vehiculate în piață, ar fi vorba de compania Yopeso, companie activă în dezvoltarea de software și alte servicii BPO. Grupul are cinci locații la nivel global – în San Francisco, SUA (locul unde a început de altfel “cutremurul” cocedierilor în IT), Berlin (Germania), Cluj-Napoca, Chișinău (Republica Moldova) și Kota Kinabalu (Malaezia).

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Contactați de Economedia, reprezentanții companiei nu au dorit să comenteze. “Am auzit și noi de zvonuri. Din păcate, nu putem comenta în acest moment”, ne-au transmis oficialii Yopeso. Reprezentanții din Cluj nu au negat informațiile, spunând doar că datele ieșite în spațiul public ar fi “exagerate”.

Firma Yopeso România din Cluj-Napoca a fost înființată în 2005 și, potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor, firma a închis anul 2022 cu o cifră de afaceri de 24,64 milioane de lei, cu un profit de 982.299 de lei. Yopeso România avea anul trecut 99 angajați, adică deja în scădere față de 2021 când avea 111. Cifrele au crescut în 2022 față de anul trecut: în 2021, cifra de afaceri era de 23,33 milioane de lei, iar profitul de 911.460 de lei.

Firma din România e deținută de Yopeso Holding gmbh, potrivit Termene.ro.

Vestea vine la doar o lună după ce o altă companie își anunța închiderea activităților de la Cluj. Telenav, Inc., companie de servicii bazate pe localizare, cu sediul în Statele Unite, și-a notificat angajații în 10 mai 2023 cu privire la intenția de a închide sediul din Cluj, România, până la sfârșitul anului 2024, au confirmat pentru Economedia reprezentanții companiei. Activitatea desfășurată la Cluj se va muta în celelalte locații Telenav din SUA și China. Reprezentanții Telenav au menționat că vor fi afectați 172 de angajați. Cifra se referă însă doar la o etapă din procesul de închidere a activității, conform informațiilor din piață.

O altă companie care ar renunța la oameni este și Endava. Și în acest caz este vorba despre oameni care nu au proiecte alocate – “câteva zeci”. “Au fost discutii despre exit doar cu oameni care au bench mare, probleme de performanță, juniori cu sub 1 an experiență luați anul trecut și puțin probabil să găsească proiecte”, a scris un utilizator pe platforma reddit.  Economedia a solicitat un punct de vedere reprezentanților companiei și vom publica informații noi pe măsură ce le primim.

Compania britanică de servicii și soluții IT Endava anunța chiar în acest an, în luna martie, deschiderea unui nou birou în Craiova. Compania are acum peste 3.500 de angajați în România, care lucrează pentru diverși clienți din industrii precum procesare de plăți, servicii financiare, TMT (Tehnologie, Media si Telecom) sau logistică. La nivel internațional, Endava avea la 31 decembrie 2022, peste 12.100 de angajați în birourile din Asia-Pacific, Orientul Mijlociu, America de Nord și Europa Centrală și de Vest și centre de livrare în Argentina, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Columbia, Croația, Malaezia, Mexic, Moldova, Macedonia de Nord, Polonia, România, Serbia, Slovenia, Uruguay și Vietnam.

O altă companie care ar fi făcut disponibilizări este Magnetti Marelli. Marelli este unul dintre cei mai importanți furnizori independenți la nivel mondial din sectorul auto. Cu aproximativ 50.000 de angajați la nivel mondial, amprenta Marelli include 170 de unități și centre de cercetare și dezvoltare în Asia, America, Europa și Africa. Marelli Cluj avea anul trecut afaceri de 67,83 milioane de lei, profit de 2,11 milioane de lei și 242 de angajați, un număr în scădere față de anul precedent. În 2021, compania avea afaceri ceva mai mici (65,83 milioane de lei), profit de 3 milioane și 278 de salariați. Compania nu a răspuns unei solicitări de informații transmise de Economedia, cu privire la planurile în ceea ce îi privește pe angajații de la Cluj și activitatea de aici.

Mai multe companii reduc personalul de la Cluj, dar nu se vorbește încă de programatori șomeri

Informațiile despre concedierile din Cluj vin în contexul în care giganți IT au anunțat în ultimele luni concedieri masive, dar reprezentanți din piața muncii de la Cluj spun că, deocamdată, aici nu se pune problema ca cei care își pierd locurile de muncă să nu găsească alternative.

Există câteva companii din piața IT din Cluj care au diminuat numărul de posturi, dar programatorii sunt absorbiți de alte firme, a spus și Ana Maria Chiciudean, directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Cluj (AJOFM). În România, ar putea fi vorba de „niște sute de locuri de muncă” afectate, în cadrul furtunii din piața globală a tehnologiei, dar e puțin probabil să vedem programatori șomeri, consideră Andrei Kelemen, director Cluj IT Cluster. Acesta admite însă că piața cunoaște unele transformări în această perioadă, inclusiv încetinirea ritmului sau redimensionări de proiecte.

IT-iștii rămași acum fără loc de muncă nu vor avea probleme să-și găsească alte poziții, spunea, după vestea privind închiderea Telenav, și Voicu Oprean, CEO Arobs, o companie activă în aceeași zonă de piață și listată la BVB, care a făcut recent o serie de achiziții de firme. Directorul Bosch România, unul dintre marii angajatori din Cluj, pe segmentul de Cercetare-Dezvoltare, spunea că se așteaptă să mai apară astfel de mișcări din piață, dar că sectorul R&D e mai ferit. “S-ar putea să vedem oameni ce doresc să revină în țară”, a spus Boldijar, care a menționat că Bosch primește în această perioadă mai multe cereri de angajare.

Pe aceeași temă, citește și:

E sau nu criză în sectorul IT în România? Trei perspective: Un șef de cluster IT, un prorector de universitate tehnică și directorul unei firme locale cu produs propriu / Ar putea fi vorba de „niște sute de locuri de muncă” afectate la nivel național, dar e puțin probabil să vedem programatori șomeri

Vezi și:

Directorul Bosch România, interviu în piața IT de la Cluj, recent lovită de concedieri: “Probabil vom mai vedea mișcări, nu cred că sunt două luni și gata, am scăpat!”/ “S-ar putea să vedem oameni ce doresc să revină în țară”/ “Avem mai multe cereri de angajare”

Consultant: Piața se va zdruncina, dar sunt și oportunități pentru companii și antreprenori 

În acest peisaj marcat de turbulențe, Economedia a discutat despre evoluția sectorului cu Doru Șupeală, consultantul care în această perioadă a anunțat o serie de disponibilizări în domeniul IT. Acesta subliniază că  în Cluj sunt mai multe companii care au redus personalul, iar primul val i-a prins pe freelanceri, o dată cu disponibilizările masive din SUA și i-a afectat mai ales pe cei cu proiecte scurte sau contractați în pandemie. Companiile multinaționale care au operat cu sume foarte mari sunt, de asemenea, afectate. Un alt aspect interesant: renunță acum la personal companii care și-au permis să țină “pe bench” luni de zile (până la un an) oameni fără proiecte alocate.

Problemele s-ar putea să fie chiar și mai extinse decât cifrele care ies, oficial sau neoficial, pe piață, întrucât mai există un fenomen – concedierea pasivă. “Unele firme îi lasă să plece pe seniori, care sunt cei mai scumpi, sau anunță că vor fi dificultăți și atunci oamenii pleacă ei. Oamenii primesc totuși pachete compensatorii, pentru că marile firme vor liniște, mai ales pentru clienți. Nu le convine să se afle că sunt astfel de probleme, sunt atenți la reputație”, spune Șupeală. Dar probleme există: nu mai sunt proiecte sau sunt proiecte oprite și încetinite, iar incertitudinile nu sunt întreținute doar de spectrul unei noi crize economice și de valul concedierilor din SUA, ci și de evoluția din sectorul AI și a tehnologiei care preia tot mai multe sarcini.

Piața se va zdruncina, în timp ce varianta oficială arată că totul e glorios, se vorbește în continuare de Silicon Valley de România, avem discursuri fanfaronarde, totul e minunat. Nu vorbim de outsourcing și de cât suntem de expuși. Și mai e o chestiune care merită subliniată: avem de-a face și cu un management de foarte slabă calitate în unele cazuri. Nu tehnic, că tehnic oamenii sunt buni. Dar mulți manageri din sector sunt tocmai oameni tehnici care au ajuns în poziții de management, fără să aibă studii de management, fără să aibă abiliăți de comunicare cu oamenii. Nu au abilități de vânzare și marketing. Ani de zile a căzut business-ul pe ei, nu făceau față să ofere echipe pentru cât li se cerea. Sunt acum într-o poziție mai bună cei care nu fac outsourcing, cei care nu fac copy & paste, cei care și-au dezvoltat competențe, cei care aduc inovație. Se renunță la lucruri anormale, la pretenții exagerate, vor fi dați la o parte cei care au mindset de mercenari, ar putea urma o reașezare firească a pieței, putem să ne așteptăm și la scăderi de fee-uri. Dar vor fi și oportunități pentru companii și antreprenori, pentru cei care fac inovație. Dar se va mai întâmpla ceva – va fi mai greu pentru cei tineri să intre pe piață sau vor trebui să lucreze gratis până ajung la niște competențe”, spune Șupeală.

“Problema la noi e că s-a făcut foarte mult copy& paste, outsourcing, nu avem mindset pentru “bijuterii unicat”, la noi era cu vândut oameni cu ora”, spune Șupeală.

În furtuna concedierilor din sectoru Tech, Clujul a devenit foarte vizbil, iar o explicație ține de “efectul Funar”, consideră consultantul. Mai precis, după ce fostul primar naționalist a ținut Clujul închis pentru marii investitori, aceștia s-au amplasat în alte părți (vezi de exemplu înflorirea industriei automotive la Timișoara). “Faptul că marile companii internaționale nu s-au așezat la Cluj a încurajat apariția micilor companii locale, de aceea peisajul antreprenorial la Cluj este atât de diferit, mai granulat, mai diversificat. Într-un fel, xenofobia lui Funar a ajutat antreprenorii locali să aibă un acces mai ușor la talente, care altfel ar fi ajuns să fie înghițite cu totul de jucătorii mari, cum se întâmplă la Timișoara, la Iași sau la Sibiu, de exemplu”, spune Șupeală. În ceea ce privește Bucureștiul, acesta are o piață mult mai diversificată, așa că efectele cutremurului din IT par ceva mai discrete. “Categoria outsourcing-ului rudimentar va avea cel mai mult de suferit, iar în Cluj sunt mulți care au făcut asta sau sunt foarte vizbili. Bucureștiul e o piață mult mai mare, are toată tipologia de firme, sunt și multe companii antreprenoriale cu produse proprii, e mai competitiv”, a mai spus Șupeală.

Giganți Tech cu afaceri în România concediază la nivel global

Google, Meta, Amazon,Twitter, Lyft, HP, Zoom, SAP, Oracle – sunt câteva dintre numele grele din sectorul Tehnologiei care au anunțat disponibilizări masive în ultimele luni. Doar în acest an, 768 de companii au anunțat sau au operat concedieri, fiind afectate peste 206.136 de persoane, conform celor mai recente date agregate pe platforma layoffs.fyi.

Gigantul amerian Microsoft, cu activitate în România, a anunţat că va concedia 10.000 de angajaţi. Economedia i-a întrebat și pe reprezentanții gigantului Tech în ce fel s-a reflectat în România decizia companiei americane de a concedia 10.000 de angajaţi la nivel mondial, însă aceștia nu au oferit detalii despre impactul reducerilor de personal în țara noastră. “Ajustările organizaționale și ale forței de muncă reprezintă o componentă necesară și normală în administrarea unei companii. Vom continua să prioritizăm și să investim în domeniile de dezvoltare strategice pentru viitorul Microsoft, și în relația cu clienții și partenerii noștri”, au transmis reprezentanții Microsoft, drept răspuns unei solicitări Economedia, care cerea informații legate de angajații din România.

Accenture este unul dintre cele mai recente exemple din șirul companiilor care au anunțat concedieri masive: 19.000 de persoane.

Accenture are în Romania peste 4.000 de angajați, potrivit datelor oferite pentru Economedia în luna martie. Compania a evitat să ofere un răspuns clar la întrebarea dacă vor fi afectate și echipele din România de anunțul privind concedierile. „Cifrele pot diferi în funcție de piață și de țară, ca urmare a amprentei și a dezvoltării noastre diferite, și nu ar trebui considerate ca fiind o cifră aplicabilă în toate zonele geografice”, au transmis reprezentanții companiei, pentru Economedia.

În schimb, Playtika a precizat că 40 de angajați din România sunt afectați de planurile globale de restructurare. Firma israeliană ajunsese la 4.100 de angajați, astfel încât concedierile vor afecta 615 persoane din întreaga rețea globală a companiei din Europa, Israel și SUA.

Printre firmele din industria IT care au concediat deja angajați în România se numără și Vodafone sau Oracle, conform Europa Liberă. Grupul american Oracle, cea mai mare companie IT din România în funcție de numărul de angajați, viza concedierea a 184 de salariați în țara noastră, potrivit unui document citat de Libertatea, la începutul anului.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. On-topic: Se latra la pomul gresit cu tot IT-ul asta. Uneltele sunt mereu intr-o stare alpha, de unde si toata patch-uiala.

    IT-istii nu mai vin cu un backgroud solid, bazat pe Computer Science si implicit Matematica iar la Cibernetica sunt in 500 Anno Domini.

    +ca toata Industria face Profit din acest Haos, de unde Capitalism Sabotage.

    (ex. Microsoft, ‘tatal lor, e lider mondial / revenue la Bugguiala, Anti-patterns, poor software design, pt. ca sunt un Monopol absolut si li se rupe)

    Common Lisp is The Way.

    Doar sa ne imaginam ce insemna daca acest ‘Tree’ nu exista.

    Citeam ce-au facut Shopify cu parserul de la Ruby si extrapolam cu tot ce mai am in cap pe subiect, a n+1-a oara, imputernicind afirmatia precedenta.

    The Biggest Evils : Java, C++, C# . No, Thanks !

    Sa nu mai vorbim ca JavaScript nu trebuia sa existe dar nu e in Top-ul de mai sus.

    htmx, dragii mei. Back to the Basics. Old is the new Gold.

    Nu se cauta, asta e. Stau acasa, imi vad de ale mele. 😀

    Sunt foarte principial cand vine vorba de ce fac pt. ca fara reguli suntem doar niste animale vulnerabile.

    Paradoxal, open-source-ul are slabiciunile lui, principala fiind ca prea multe minti risipesc resurse in produse similare doar pt. ca ego si rahat, exemplele pot fi infinite..

    • prost mai esti, vine valul de AI peste tine si tu urli ca prostu ca back to basics, ia-ti medicamentele…

  2. Este esențial ca companiile și antreprenorii să se adapteze la noile condiții și să găsească modalități inovatoare de a-și continua activitatea. Este momentul să fie flexibili, creativi și să exploreze noi piețe și domenii de specialitate. De asemenea, este important să se investească în formarea continuă a personalului pentru a rămâne competitivi și pentru a se adapta cerințelor pieței în schimbare.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.