Numărul de focare de pestă porcină africană a scăzut cu 79% în UE, în 2022. România, cea mai afectată de pestă

porci pesta porcina africana bulgaria borisov romania pexels sursa foto: Pexels

Numărul de focare de pestă porcină africană a înregistrat o „diminuare considerabilă” în Uniunea Europeană în 2022, a anunţat luni Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), care a făcut totuşi un apel pentru „vigilenţă”, informează AFP, citat de Agerpres.

Anul trecut, 374 de focare au fost descoperite în fermele de porci din UE, în scădere cu 79% comparativ cu 2021. „Scăderea a fost una deosebit de importantă în România, Polonia şi Bulgaria”, subliniază EFSA într-un raport publicat luni.

În pofida acestui recul, România este ţara cea mai afectată de pesta porcină, cu 327 de focare, adică 87% din numărul total din UE, precizează EFSA.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

În ceea ce priveşte populaţia de mistreţi, numărul de cazuri de pestă porcină raportate în UE a scăzut cu 40% în 2022 comparativ cu 2021. „Este vorba de prima scădere a numărului de cazuri de pestă porcină africană la mistreţi înregistrată de la debutul său în 2014”, a subliniat EFSA.

„Chiar dacă ultimul nostru raport arată semne încurajatoare că eforturile destinate opririi răspândirii virusului ar putea să dea roade, imaginea la nivelul UE nu este în niciun caz una universal pozitivă şi trebuie să rămânem vigilenţi”, a declarat directorul executiv al EFSA, Bernhard Url.

În total, pesta porcină africană a fost identificată în fermele de porci din opt ţări UE: Germania, Bulgaria, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, România şi Slovacia. De asemenea, situaţia epidemiologică s-a deteriorat în 2022 în ţările vecine ale UE: Macedonia de Nord, Republica Moldova, Ucraina şi Serbia, ţara cea mai afectată ţară non-UE, cu 107 din cele 159 de focare înregistrate în ţările vecine UE.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii dar este mortală pentru porci. Boala a apărut în Africa de unde s-a răspândit în Europa şi Asia unde a ucis deja sute de milioane de porci şi a modificat industria globală a cărnii de porc şi a nutreţului.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: