(Advertorial) Atenție la contract! Ce trebuie să știi pentru a încheia un parteneriat avantajos cu furnizorul de energie

bec, lumina, curent, energie electrica, bani, factura Sursa foto: Pixabay

V-ați decis să schimbați contractul de furnizare a energiei electrice sau chiar și furnizorul? Dacă da, atunci este important să vă informați bine înainte. Vă recomandăm să alegeți oferte pe piața concurențială de energie care să țină cont nu doar de preț, ci și de restul clauzelor prevăzute în contract și de ansamblul serviciilor pe care le oferă furnizorul respectiv.

Așadar, dacă doriți să treceți de pe piața pentru serviciu universal pe cea concurenţială sau să vă schimbați furnizorul e bine să fiți atenți la calitatea serviciului de furnizare și la caracteristicile produsului oferit, precum și la stabilitatea financiară a companiei. Vă puteți informa dacă furnizorul:

  • face investiții periodic pentru îmbunătățirea serviciilor destinate clienților
  • are o varitate de oferte de preț
  • oferă servicii auxiliare, cu valoare adaugată
  • e ușor de contactat

Este important să puteți alege între factura fizică și cea electronică, între mai multe canale de plată a facturii, să aveți la dispoziție canale de contactare diverse – telefonic, online, magazine -, call center specializat, precum și centre de relații cu clienții răspândite în toată țara.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

De asemenea, pe lângă stabilitatea prețului, condițiile de plată sau durata contractului, aveți grijă la clauzele penalizatoare, la cele care își produc efectul după încetarea contractului sau la cele referitoare la terminarea contractului înainte de termen ori la cele care dau dreptul furnizorului să modifice regulile în timpul jocului.

Enel Energie și Enel Energie Muntenia oferă o serie de produse destinate clienților din toate zonele țării. La Enel, aveți garanția unor prețuri fixe la energia electrică pentru perioada aleasă și puteți gestiona totul online. Mai mult, puteți alege oferte ce conțin și servicii cu valoare adăugată, cum ar fi asistență tehnică, optând pentru ofertele Enel Asistență, Enel Asistență +, sau puteți achiziționa aparatură electronică cu plata în tranșe și cu serviciul de instalare inclus.

Prin alegerea ofertelor promoționale din categoria Salut de la furnizorii Enel, disponibile până la data de 30 iunie 2021, clienții care semnează primul contract pe piața concurențială sau încheie pentru prima dată un contract cu compania Enel își securizează un preț fix la energia electrică timp de 12 luni, fiind astfel protejați de orice eventuală creștere a prețului electricității pe piață.

Care este perioada maximă pe care pot să închei un contract pe piața liberă de electricitate?

La Enel, contractul de furnizare de energie electrică pe piața liberă poate fi încheiat pe un interval de timp determinat sau pe unul nedeterminat, însă perioada de valabilitate a unei ofertei este de 12 luni. Înainte de expirarea acesteia, veți primi o notificare cu prețul ofertei similare, valabilă pentru o nouă perioadă. Puteți alege prelungirea contractului în condițiile comunicate sau o altă ofertă de furnizare (de la Enel sau de la alt furnizor). Este important să ne anunțați până la data menționată în notificarea primită fie prin e-mail, fie utilizând un alt canal de comunicare, altfel oferta este considerată acceptată în mod tacit. În cazul altor furnizori, perioada și condițiile de prelungire pot fi diferite. Informați-vă asupra acestui aspect înainte de a semna contractul.

Ce plătesc în factura de energie electrică pe piața concurențială?

Prețul de energie electrică pentru piața concurențială are aceleași componente ca în cazul facturii pentru prețul de serviciu universal, însă ele sunt evidențiate în mod distinct. Astfel, trebuie să știi că factura de energie include mai multe componente, nu doar prețul propriu-zis de furnizare a energiei active facturate la prețul din oferta pe piața concurențială. Celelalte componente incluse în factură sunt cele aferente serviciilor facturate la tarifele reglementate, cum ar fi:

  • serviciile de transport, de sistem și de distribuție (acestea din urma diferă în funcție de zona de rețea în care este situat locul de consum și sunt reglementate de ANRE)
  • contravaloarea certificatelor verzi
  • contribuția pentru cogenerare de înaltă eficiență
  • accize și TVA, ultimele calculate conform actelor normative în vigoare.

Este obligatorie trecerea pe piața concurențială?

Indiferent dacă sunteți clienți pe piața concurențială sau aveți un contract la prețul de serviciu universal, nu există obligativitatea alegerii unei oferte de pe piața concurențială, cum nu există un termen limită pentru a solicita încheierea unui nou contract de furnizare a energiei electrice sau vreo interdicție de revenire la prețul de serviciu universal. Avantajele produselor la prețuri de piață concurențială sunt însă semnificative.

Flexibilitatea este elementul principal, pentru că, în calitate de client, puteți oricând să alegeți orice ofertă vi se potrivește. Vorbim nu doar despre prețul energiei electrice furnizate, ci și despre serviciile de asistență pentru casă sau despre diverse produse electrocasnice pe care doriți să le achiziționați de la furnizor împreună cu un produs de electricitate și să le plătiți odată cu factura de electricitate.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: