Cum ar putea veni încă 10 miliarde de metri cubi de gaze din Caspica către sudul și estul Europei, inclusiv România

nord stream 2, gaze naturale, conducta, gazoduct, energie, gazprom, germania, bulgaria Sursa foto: Nikolay DOYCHINOV / AFP

Peste 10 miliarde de metri cubi de gaze ar putea ajunge suplimentar către țările din sudul și sud-estul Europei, începând cu 2027, dar doar dacă actualele conducte de transport vor fi extinse iar companiile interesate să le aducă cumpără capacitate pe gazoduct, arată o analiză a Institutului pentru Studii în Energie Oxford consultată de Economedia.

Se vorbește aici în special de TAP, ultima parte a lanțului care transportă gazele din Azerbaidjan (zăcământul Shah Deniz) de la frontiera dintre Grecia și Turcia până la interconectarea cu sistemul de transport din Italia – hub-ul de gaze PSV, punctul de livrare în cadrul majorității acordurilor de furnizare de gaze (GSA) încheiate de UE cu Azerbaidjan Gas Supply Company (AGSC). UE are acorduri cu Azerbaidjan pentru 10 miliarde de metri cubi pe an, în prezent, dar în iulie 2022, ca o încercare de a-și diversifica sursele de aprovizionare cu gaze, UE a semnat un memorandum cu Azerbaidjanul în vederea dublării volumului importurilor de gaze azere la 20 miliarde de metri cubi pe an până în 2027. Acest memorandum nu are valoare de acord, trebuie ca, mai întâi, companii să semneze rezervări ferme de capacitate pe conductele de transport.

„Acest gazoduct traversează teritoriile Greciei, Albaniei și Italiei și, prin urmare, face obiectul reglementărilor UE. Prin urmare, sunt necesare licitații pentru ca potențialii cumpărători să rezerve capacitate, iar acest lucru oferă o înțelegere a cererii de gaz suplimentar provenit din Azerbaidjan.

Vor exista două faze ale licitației de rezervare de capacitate pentru TAP în 2023. Licitația inițială, cu caracter angajant, pentru primul nivel de extindere a avut loc la 22 ianuarie și a alocat 1,2 miliarde de metri cubi de capacitate suplimentară.Au fost deja semnate noi contracte pentru alocarea capacității TAP începând cu 2026, iar cele 1,2 miliarde de metri cubi de capacitate suplimentară sunt alocate prin contracte pe termen lung începând cu anul respectiv”, se arată în studiul citat.

Printre companiile implicate în proiectul de aducere a energiei caspice către Europa se numără giganți precum Socar.

Tot ce întâmplă cu rezervările pe Coridorul Sudic interesează direct și România, pentru că țara noastră poate aduce gaze din Azerbaidjan via Bulgaria, cu care avem conexiune cu o capacitate de până la 7 miliard emetri cubi anual prin punctul Kardam/Negru Vodă. Semnale pozitive au venit chiar ieri, când operatorii sistemelor naționale de gaze naturale din România (Transgaz), Bulgaria, Ungaria și Slovacia au convenit marți să crească importurile de gaze naturale din Azerbaidjan cu ajutorul infrastructurii existente, în condițiile în care până la declanșarea invaziei ruse din Ucraina depindeau de energia livrată de Rusia, relatează Euronews. Bulgaria este conectată la Coridorul sudic de gaze naturale, un proiect de gazoduct cu mai multe segmente pentru a aduce gaze naturale din Azerbaidjan în Italia, prin intermediul unui interconector cu Grecia. Conectorul permite livrarea către Bulgaria a un miliard de metri cubi de gaz din Marea Caspică, ceea ce acoperă aproape o treime din necesarul țării, și are capacitatea de a crește volumul până la cinci miliarde de metri cubi anual.

Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a afirmat că semnarea acordului între statele europene și compania azeră de petrol este „un pas foarte oportun”, pentru a spori livrările de gaze în mai multe țări din Europa.

Ilham Aliyev a participat la ceremonia de semnare a acordului, organizată în Sofia, capitala Bulgariei.

„Războiul din Ucraina ne-a determinat să identificăm noi dimensiuni ale conceptelor de bună vecinătate, asistență reciprocă și solidaritate. Ne-a determinat să căutăm soluții eficiente, noi rute și noi moduri de aprovizionare pentru a redesena harta logistică internațională”, a declarat, la rândul său, președintele bulgar Rumen Radev.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: