Seceta din Spania împinge prețurile uleiului de măsline la niveluri record

masline, ulei de masline Sursa foto: Pixabay

Seceta din Spania a dus prețurile la uleiul de măsline la niveluri record, analiștii avertizând că o vară deosebit de secetoasă ar putea duce la randamente și mai scăzute ale recoltelor în cursul acestui an, scrie Financial Times.

Prețul uleiului de măsline a crescut cu aproape 60% din iunie, ajungând la aproximativ 5,4 euro pe kilogram, pe fondul unei secete severe în Europa, care anul trecut a ruinat culturile de măsline de pe întreg continentul.

Spania, cel mai mare producător de ulei de măsline, a fost deosebit de afectată. Fermierii din această țară produc de obicei jumătate din uleiul de măsline din lume, deși livrările anuale s-au înjumătățit în ultimele 12 luni, ajungând la aproximativ 780 000 de tone.

Anul 2022 a fost cel mai secetos pentru Italia din 1800 încoace, a declarat firma italiană de analiză a datelor Centro Studi Divulga. Condițiile de secetă prelungită din Spania pun sub semnul întrebării o revenire a producției în acest an. Luna trecută a fost a doua cea mai caldă lună martie din acest secol și a doua cea mai secetoasă, potrivit agenției meteorologice a Spaniei.

Luna aprilie va fi cea mai secetoasă din istorie. Meteorologii spanioli au declarat săptămâna aceasta că în primele 17 zile ale lunii aprilie nu a căzut „nici măcar o picătură” de ploaie în mai mult de jumătate din țară, precipitațiile fiind cu 23% sub nivelul normal de la începutul anului hidrologic, în octombrie.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *