Infrastructura rutieră nemodernizată, frână pentru turism. Modernizarea Drumului Naţional 73 Piteşti – Bran – Braşov se decide în instanţă

Modernizare DN 73 Pitești Brașov termen oferte 17 august Sursa Foto : DRDP Brașov

Modernizarea Drumului Naţional 73 Piteşti – Bran – Braşov ar putea fi decisă în instanţă, unde se judecă condiţiile de reziliere a contractului cu antreprenorul spaniol AZVI. Anul trecut, constructorul a solicitat Companiei de Drumuri rezilirea contractului de modernizare pentru că nu mai putea susţine lucrările, dar a şi acţionat CNAIR în instanţă, anunţă într-un comunicat, Regionala de Drumuri şi Poduri Braşov.

„A fost demarată deja procedura de reziliere a contractul cu privire la reabilitarea DN73, dar acest proces este încă în curs, având în vedere că firma care executa lucrarea a acționat CNAIR SA în instanță cu privire la condițiile în care se vor încheia relațiile contractuale. Cu toate acestea, DRDP Brașov a demarat deja procesul de achiziție publică pentru revizuirea proiectului tehnic și a detaliilor de execuție cu privire la restul lucrărilor de executat. Noul constructor va putea fi desemnat doar după ce se va finaliza acest proces de revizuire”, precizează DRDP Braşov.

„Drumul Ruşinii

Pe DN 73 Piteşti – Braşov tronsoanele în mare parte modernizate sunt Piteşti – Câmpulung şi Râşnov – Braşov, însă aproximativ 50 de kilometri din zona înaltă, cu serpentine, au rămas nemodernizaţi şi cu un carosabil degradat, cu gropi.

Contractul pentru reabilitarea DN 73 Piteşti – Braşov (aproximativ 103 km) a fost semnat în 2011 cu asocierea Azvi – Straco pentru 275 milioane lei, lucrările au început de-abia în 2014 şi s-au blocat la 50%, din cauza proiectului tehnic vechi şi a costurilor de execuţie care nu mai puteau fi acoperite la valoarea reală.

În aceste zile se fac reparaţii pe segmentul Moieciu – Fundata, unde sunt degradări grave, atenţionează Regionala de Drumuri Braşov, care a lansat o licitaţie pentru revizuirea proiectului tehnic, etapă necesară înainte de a scoate la licitaţie contractul pentru finalizarea lucrărilor.

DN 73 Piteşti – Braşov, drum naţional european, asigură legătura între Muntenia şi Ardeal şi este, totodată, principala rută către Castelul Bran, cel mai vizitat obiectiv turistic din România (în 2019 a avut aproape un milion de vizitatori). De asemenea, pe DN 73 se merge şi la Cetatea Râşnov, un alt obiectiv turistic cu sute de mii de vizitatori pe an.

Pe DN 73 Piteşti – Braşov este construit şi cel mai vechi pod în exploatare din România: podul Dâmboviţei, monument istoric (lângă Rucăr, în judeţul Argeş), pod deschis în 1888, care urmează să fie scos din circulaţie şi înlocuit cu unul nou.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: