“Detroit-ul Indiei”, lovit de pandemie. Muncitorii de la uzina Renault-Nissan din India au cerut în tribunal oprirea lucrului, din cauza nerespectării protocoalelor de siguranță. Constructorul se apără în instanță

motor diesel renault Sursa Foto: engine-specs.net/

 

Constructorul auto Renault-Nissan a susţinut într-un tribunal din India că trebuie să continue producţia la uzina sa din această ţară pentru a putea răspunde comenzilor primite. Grupul a respins îngrijorările exprimate de un sindicat, conform căruia protocoalele pentru lucrul în siguranţă în pandemia de COVID-19 sunt ignorate la această uzină, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Societatea Renault-Nissan India şi muncitorii de la uzina sa din statul Tamil Nadu, sudul Indiei, sunt implicaţi într-o dispută juridică, după ce muncitorii au cerut unui tribunal să oprească funcţionarea uzinei din cauză că normele privind distanţa socială sunt ignorate, iar asigurările de sănătate oferite de companie sunt depăşite de riscurile la adresa vieţilor lor. În replică, potrivit documentelor juridice consultate de Reuters, Renault-Nissan a susţinut în cursul audierilor că există o “necesitate stringentă” să continue activitatea de producţie pentru a acoperi comenzile interne şi cele la export. Producătorul auto susţine că toate normele pentru lucrul în siguranţă în pandemia de COVID-19 sunt respectate.

Această dispută juridică scoate la lumină provocările cu care marile companii se confruntă în încercarea de a continua să producă în India, pe fondul îngrijorărilor crescute ale angajaţilor care se tem pentru viaţa şi siguranţa lor.

“Este o luptă între viaţă şi mijloace de trai. Vrem doar ca protocoalele privind distanţa socială să fie respectate, iar echipa managerială să fie responsabilă pentru orice riscuri la adresa muncitorilor şi membrilor familiilor lor”, a declarat M Moorthy, secretarul general al sindicatului de la Renault Nissan India, care reprezintă toţi cei 3.500 de angajaţi permanenţi ai uzinei din statul Tamil Nadu.

La această uzină, unde sunt produse automobile Nissan, Renault şi Datsun, lucrează 3.000 de muncitori pe bază de contract, 2.500 de membri ai staff-ului şi 700 de ucenici.

În prezent, India se confruntă cu cel de al doilea val al infecţiilor cu coronavirus. Statul Tamil Nadu este unul din cele mai afectate de pandemie, cu peste 30.000 de cazuri de infecţie înregistrate în fiecare zi. Acelaşi stat, denumit popular şi “Detroit-ul” Indiei, a impus o carantină completă până la data de 31 mai dar a permis unor uzine, inclusiv uzine de producţie de automobile, să continue să funcţioneze.

În documentele juridice consultate de Reuters, Renault-Nissan susţine că are comenzi la export pentru aproximativ 35.000 de vehicule în perioada mai -octombrie, iar în cazul în care nu va putea onora aceste comenzi va trebui să plătească penalităţi. De asemenea, compania trebuie să livreze 45.000 de vehicule pe piaţa internă. Compania subliniază că a dat întotdeauna prioritate siguranţei angajaţilor şi că nu a evitat nicio măsură pentru a se asigura că infecţiile nu se răspândesc. “Publicul călător consideră vehiculele private drept un mijloc sigur de deplasare… Există o necesitate stringentă pentru ca statul să asigure continuarea operaţiunilor producătorilor de automobile”, susţine Renault-Nissan.

 

Criza din India afectează economia globală

Valul record de cazuri de Covid-19 din India amenință să oprească redresarea economică a țării și să trimită unde de șoc prin mai multe industrii mondiale importante, nota recent o analiză CNN Business. Sistemul sanitar al țării este depășit și, pe lângă grava criză socială și medicală, pandemia amenință să afecteze și economia globală. Comerțul mondial de mărfuri, industria textilă și chiar producția de vaccinuri sunt afectate. A treia cea mai mare economie din Asia se luptă de săptămâni întregi pentru a controla creșterea devastatoare de cazuri COVID.  Sute de mii de cazuri noi sunt raportate în fiecare zi, iar economiștii își regândesc previziunile.

Serviciile și IT-ul sunt, de asemenea, afectate. Marile companii care și-au externalizat serviciile în India se luptă să-și protejeze angajații, în timp ce India e puternic lovită de pandemia COVID-19, transmite CNN Business. Firmele de servicii financiare au externalizat înspre India un număr uriaș de locuri de muncă în domeniul IT și operațiuni, atrase de disponibilitatea forței de muncă educate și costuri mici pe piața muncii. Unele firme de servicii financiare se grăbesc acum să acorde asistență muncitorilor și contractanților, în timp ce India se luptă cu cel mai grav focar de coronavirus din lume.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: